Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

De wortels van Oranje

en andere weetjes over Nederland

  • Auteur: Marc ter Horst
  • Illustrator(s): Wendy Panders
  • Jaar van uitgave: 2017
  • Prijs: 14.99
  • Pagina's: 80
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Lannoo
  • ISBN: 9789401443029

Iedereen kent ‘het land van melk en honing’. In ‘De wortels van Oranje’ vind je allerlei grappige en vaak minder bekende weetjes en feiten over Nederland, ‘het land van melk en water’.  Een ontzettend leuk, aantrekkelijk uitgegeven, en heel aansprekend en vlot geschreven, lekker leesbaar boek over ons land. Voor 10+ jongens/meisjes die ‘alles willen weten’ en die zullen genieten van de diversiteit in de verhalen. 

De auteur waarschuwt meteen al wat je niet in dit boek zult vinden. Alle overbekende weetjes over bijvoorbeeld ons koningshuis, overstromingen, voetbalfinales, bezienswaardigheden, beroemde Nederlandse schilders  en. … zijn niet in dit boek te vinden. Nee, als er in Nederland al 243 verschillende toetjes verkrijgbaar zijn, hoe moet je ‘Nederland’ dan in één boek kunnen vatten?

En daarom vertelt de auteur verhalen over minder bekende, maar vooral niet minder interessante, waargebeurde Nederlandse weetjes. Zoals het verhaal over een boortoren die zomaar in de grond verdween, hoe er stapels sportschoenen in Terschelling aanspoelden, waar Nederlands gevaarlijkste vulkaan ligt, hoe een klein beestje een groot bedrijf tegenhield, wie de echte Hansje Brinker was (nee, niet die ‘bekende Hansje Brinker’), hoe een paard de stemming in de Tweede Kamer beïnvloedde, hoe de herfstvakantie vroeger heette en waarom wij zo van dropjes houden.

Natuurlijk is een van die verhalen het verhaal waarin verteld wordt waarom oranje DE kleur van Nederland is. En dat heeft van alles te maken met Willem van Oranje, Orange, wortels, tompoezen, oranje ballonnen en sinaasappels. Lees zelf maar…

Het boek heeft een hoog oblong formaat en is  vol humor geillustreerd met tekeningen, foto’s, overzichtjes. Het boek wordt perfect afgesloten met een overzichtelijk register.

Een heel erg leuk, perfect geschreven, vlot leesbaar boek voor alle nieuwsgierige jongens en meisjes vanaf 9/10 jaar. Een boek dat in alle basisscholen (bovenbouw) zou moeten rondslingeren, om in een ‘verloren uurtje, tijdens de lunch, of bij de buitenschoolse opvang te lezen. Dit boek gaat voor heel veel leesplezier zorgen.

AP

 

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of