Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

De vuurproef

Scouts in actie; dl. 3

  • Auteur: Liesbeth van Binsbergen
  • Illustrator(s): Willemke Brouwer
  • Serie: Scouts in actie
  • Jaar van uitgave: 2020
  • Prijs: 11.99
  • Pagina\'s: 95
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Columbus
  • ISBN: 9789085434399

Het derde deel van de serie ‘Scouts in actie’ draait om vuur. De scouts leren met vuur omgaan.

Lau zit samen met Luuk en Laila, een tweeling, op scouting. Daar leren ze om veilig vuur te maken. Wel vreemd dat er dan ineens in het dorp ook steeds brand is! Als er midden in de nacht een afvalcontainer in brand staat, sluipt Lau zijn bed uit, doet de voordeur van het slot en gaat hij kijken. Helaas vergeet hij als hij terugkomt de sleutel uit de voordeur te halen, dus komen vader en moeder er de volgende dag achter. En dan is er nog de stank, alsof hij gisteren vergeten is shampoo te gebruiken… Na deze brand, volgen er meer. Samen met Luuk en Laila maakt hij een plan om de echte dader op te sporen. Zeker nu ze op school denken dat Lau de dader is. Want hoe kan hij zoveel van de branden afweten? Samen gaan ze kijken bij de plaatsen waar de branden zijn geweest. Maar wie zien ze daar? En wie staat er midden in de nacht aan de schuur in de tuin van Lau te voelen?

Het boek heeft een treffende en duidelijk getekende omslag. Het lettertype is duidelijk en leest fijn. De illustraties ondersteunen de tekst en passen goed bij het verhaal. Het verhaal is opgedeeld in korte hoofdstukken. Deze zijn genummerd on getiteld. De hoofstuktitels vatten goed de inhoud van het hoofdstuk samen. De personages zijn geloofwaardig en duidelijk neergezet. Ze hadden wel wat sterkere karakters mogen hebben, zodat je beter kunt denken volgens de personages. Je zit dan meer in de personen uit het boek.

Aan het begin van het boek moet je als lezer even wennen aan de sprongen die er gemaakt worden (op de scouting, een droom, in de slaapkamer van Lau). Deze wisselingen kunnen voor verwarring zorgen, maar als je doorleest lost dit zich weer op. Het is een leuk en spannend verhaal. De lezer wil, net als Lau, Luuk en Laila, graag weten wie de brandstichter is. Om het verhaal kloppend te maken, zijn er wel wat onwaarschijnlijkheden gebruikt. Zo zal de politie niet zomaar is gesprek gaan met drie kinderen die zonder afspraak (wat volgens de baliemedewerkster wel moet) binnen komen om hen iets te vertellen. Ook is daarna het probleem vrij snel opgelost. Lau had ook gerust aan zijn ouders kunnen vertellen dat hij ’s nachts iemand had gezien. Als lezer vond ik geen reden waarom hij dat niet deed. Het excuus wat later gegeven wordt, dat moeder dan bang is, was niet sterk. De spanning in het boek is wel goed gedoseerd. Na een spannende nacht wordt er weer even een ‘normale’ schooldag beschreven. Dat creëert rust in het verhaal. Er worden ook leuke woordgrapjes gemaakt, zoals bijvoorbeeld het lopend vuurtje op scouting.

Het is een christelijk boek, doordat er begonnen en geëindigd wordt met de maaltijden. Geloof komt wel minimaal tot uiting, terwijl een onderwerp als dit zich daar wel goed voor leent.

De vuurproef is een leuk en spannend verhaal, dat lezers uit de doelgroep zeker zal aanspreken (E5; kinderen rond 9 jaar). Zowel het onderwerp als de manier van schrijven sluit daar naadloos op aan. Doordat de meest belangrijke personages in het boek niet alleen jongens zijn, zal het verhaal ook meisjes aanspreken. Een aanwinst!

RM

Koop dit boek bij een christelijke boekhandel

of BESTEL ONLINE