Maffe Meester Daan vliegt alle kanten op

Het tweede deel in de serie over Maffe Meester Daan.

INHOUD
Maffe meester Daan heeft zijn bijnaam niet voor niets. Hij speelt voor vliegtuig, vergelijkt zijn collega met een vulkaan en droomt bij vergaderingen vooral over pindakaas. Tijdens het schoolreisje sleept hij zijn klas mee naar Schiphol en Artis. Of hij met alle leerlingen weer veilig terugkeert op school, is nog maar de vraag… Om zijn leerlingen op het schoolreisje voor te bereiden, organiseert meester Daan een spannende vliegwedstrijd in school. Maar net als hij zelf voor stuntvliegtuig speelt, komt de directeur zijn kamer uit…

‘Maffe meester Daan vliegt alle kanten’ op is een heerlijk humoristisch verhaal, met veel herkenbare situaties voor kinderen én volwassenen. Dit boek is het tweede deel in de serie over ‘Maffe meester Daan’. Beide delen zijn afzonderlijk van elkaar te lezen.

In het tweede deel van de serie speelt meester Daan natuurlijk een grote rol, maar daarnaast worden ook de leerlingen uit zijn klas en de collega’s op school vaak benoemt. Hierdoor is het boek zowel leuk voor leraren als voor leerlingen. Net zoals op een echte basisschool moeten er soms dingen gedaan worden die niet zo leuk zijn en zijn er leerlingen die wel eens een baaldag hebben. Ook het werk van meester Daan is erg divers en het boek beschrijft hoe hij hier soms mee worstelt. Gelukkig komt hij er samen met zijn collega’s en leerlingen altijd uit!

De verschillende personen beleven een hoop verschillende dingen, maar de verhaallijn komt altijd weer terug in de klas van meester Daan. Hierdoor is het boek erg divers en interessant, maar toch ook goed te volgen. Ook het taalgebruik maakt dat het boek goed leesbaar is voor de leerlingen uit groep vijf en zes. Er staan niet veel moeilijke woorden in het verhaal en woorden die wel lastig zijn worden ‘door meester Daan’ uitgelegd. Het boek heeft geen christelijk karakter en er worden ook geen andere religieuze verwijzingen gemaakt.

Het boek wordt versierd door creatieve zwart-wit illustraties, waarin een beschreven situatie uitgebeeld wordt. Ondanks het zwart-wit kleurgebruik zijn de tekeningen erg levendig en leuk om naar te kijken.

Naast het verhaal en de illustraties bevat het boek ook per hoofdstuk een aantal gespreksvragen die in de klas besproken kunnen worden. Hierdoor is het boek ook ideaal om voor te lezen in de klas. Ook kunnen de leerlingen aan de hand van een stappenplan achterin het boek, zelf hun eigen vliegtuigjes vouwen, net zoals de leerlingen uit de klas van meester Daan.

Deze toevoegingen maken het boek zeker een aanrader voor de juffen en meester van de groepen vier, vijf of zes. Ik, als leraar in opleiding, zal mijn exemplaar zeker goed bewaren, want ik ben er van overtuigd dat dit mijn leerlingen veel leesplezier zal geven.

AVI M5 / CLIB 6 – geschikt voor groep 5-6 – voorleesboek

R.M.H.

BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Maffe Meester Daan vliegt alle kanten op

Jaar van uitgave:

2020
2020

Aantal pagina’s:

128
128

Uitgeverij:

Columbus
Columbus

Prijs:

12,99 (voor actuele prijs klik op de ‘Bestel online’)
12,99 (voor actuele prijs klik op de ‘Bestel online’)

Deel deze recensie