De voetballende ballerina is het debuut van Henriet Koornberg-Spronk, het is het eerste deel in een nieuwe humoristische serie ‘FRNZ4EVER’ voor de bovenbouw basisschool, over sport. Het tweede deel over Fabio, de klimmende wielrenner, komt juni ’20 uit.
Inhoud
De moeder van Marit is maar wat trots op haar dochter. Marit zit al sinds haar zesde op ballet. Nu zit Marit in groep 7 en ze oefent wekelijks. Ze mag zelfs aan een bijzonder optreden meedoen! Op een dag geeft Marit zich per ongeluk op voor het schoolvoetbaltoernooi en gaat ze stiekem trainen. Marit geniet enorm van het voetballen en ze kan het best goed. Maar kan dat wel samengaan? Een voetballende ballerina? En hoe lang kan ze haar geheim bewaren? In de appgroep ‘Frnz4ever’ komen en gaan de berichtjes. Haar beste vrienden zijn Carlijn, Esmee en Fabio. ‘Frnz4ever!’
Vormgeving en illustraties
Zowel de illustratie op de voorkant als de titel van het boek, maken de lezer nieuwsgierig. De illustraties zijn grappig en kleurrijk. De titel is origineel en uitdagend gekozen. Er is gekozen voor een duidelijk lettertype. Dat leest fijn. De indeling is logisch. De gebeurtenissen volgen elkaar stap voor stap op. De hoofdstukken zijn kort en krachtig en hebben elk een eigen titel. Elk nieuw hoofdstuk nodigt je uit om verder te lezen. De illustraties die af en toe toegevoegd zijn, hebben zeker een meerwaarde.
Taalgebruik
De sportieve schrijfster Henriët Koornberg weet waar ze over schrijft. Ze schrijft met humor en gevoel. Ze neemt je als het ware aan de hand mee door het verhaal. De dialogen zijn kort, helder beschreven. Het taalgebruik sluit zeker aan bij kinderen van de midden-bovenbouw van de basisschool. Je voelt de verschillende emoties van de personages en je kunt je gemakkelijk inleven in de persoon. Het taalgebruik is kort en duidelijk. Dat maakt dat je niet snel afhaakt als lezer.
Doelgroep
De voetballende ballerina is een boek voor jongens en meisjes vanaf ongeveer negen jaar. Meisjes zullen dit boek wellicht eerder kiezen omdat het verhaal duidelijk is geschreven is vanuit het perspectief van een meisje. De schrijfster combineert een goede verhaallijn met duidelijke, heldere taal. Henriët werkt naar een climax toe in het verhaal. ‘Onderweg’ kom je als lezer erg veel hoogtepunten tegen. Het is daardoor soms lastig om bijzaken van hoofdzaken te scheiden. Het christelijk aspect komt niet echt naar voren. In het gezin van Marit wordt gebeden voor het eten maar verder komt het niet terug in het verhaal. Omdat het zo summier genoemd wordt, is de vraag of dit meerwaarde heeft.
Oordeel
De voetballende ballerina is een origineel, sportief verhaal. De schrijfster heeft een levendige stijl. De lezer wordt telkens uitgedaagd om verder te lezen en mee te gaan en mee te leven in de emoties van Marit en haar vriendengroep. Het taalgebruik sluit heel goed aan bij de doelgroep. De voetballende ballerina: een aanrader!
EW