De ballonnen van opa

De ballonnen van opa is een onroerend prentenboek over dementie. Lucas heeft al veel ballonnen, in elke ballon zit een herinnering. Opa heeft veel meer ballonnen, omdat hij al heel oud is. Maar dan beginnen de ballonnen van opa weg te zweven. Nu is het aan Lucas om zijn ballonnen met opa te delen. Op prachtige wijze vertelt dit prentenboek over de gevolgen van dementie. Dit verhaal helpt jonge kinderen grip te krijgen op wat er gebeurt.

In het boek ‘De ballonnen van opa’ wordt op een hele mooie, creatieve manier beschreven hoe de opa van de ik-persoon dementie krijgt en daardoor langzaam zijn herinneringen verliest. Herinneringen worden in het verhaal vergeleken met ballonnen, hoe ouder je bent hoe meer ballonnen je met je meedraagt. Ik denk dat deze beeldspraak het abstracte fenomeen herinneringen veel begrijpelijker maakt voor kinderen. Het verliezen van herinneringen door ouderdom kan ook beter begrepen wordt door de vergelijking met het kwijtraken van een ballon. Het boek maakt op deze manier een veel voorkomende ziekte bespreekbaar en begrijpelijk voor jongere kinderen.

Het verhaal wordt op een prachtige manier geïllustreerd door kleurrijke tekeningen die het boek een zachte uitstraling geven. Het taalgebruik is niet hard, maar zeker wel duidelijk waardoor het verhaal goed te volgen is. De ik-persoon krijgt in het verhaal geen naam, hierdoor kunnen kinderen zich makkelijk identificeren met deze persoon en herkennen zij zichzelf misschien wel in de situatie. Daarnaast vind ik het ook erg mooi dat de ik-persoon zijn zorgen deelt met zijn ouders.  Een aanmoediging om over dementie in gesprek te gaan! Het verhaal heeft geen duidelijk christelijk karakter.

Het boek ‘De ballonnen van opa’ bevat een prachtig verhaal dat zeker niet alleen geschikt is voor kinderen of ouderen die te maken krijgen met dementie in hun omgeving, maar ook voor kinderen die niet perse in die situatie zitten. Echt een aanrader!

RH

BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

De ballonnen van opa

Jaar van uitgave:

2020
2020

Aantal pagina’s:

48
48

Uitgeverij:

KokBoekencentrum
KokBoekencentrum

Prijs:

14.99
14.99

Deel deze recensie