De verwoestende puppy

Lotte laat maar en de verwoestende puppy is het eerste deel in een nieuwe graphic-novel serie van Willeke Brouwer. Willeke gooide hoge ogen met haar eerste graphic-novel serie Silvester, die al snel populair werd vanwege de humor en laagdrempeligheid. Net zoals Silvester is ook Lotte laat maar grappig, staat het vol met humoristische illustraties wordt het vast het lievelingsboek van heel veel 10+ meisjes. Dit boek dingt mee naar de EigenWijsPrijs20. Met dit boek heeft Willeke Brouwer Hoogste Woord 2019 gewonnen. Van harte gefeliciteerd!

Lotte is de oudste thuis, ze heeft twee broertjes en een moeder, haar vader is dood. Lotte ‘laat maar’, ze staat aan het begin van de pubertijd, is een gezellige chaoot, creatief en krijgt thuis best veel verantwoordelijkheid. Ze is BFF (‘Best Friends Forever’) met Tessa, enig kind, een tikkie verwend en in alles Lotte’s tegenpool. Lotte en Tessa hebben net afscheid genomen van de basisschool. Na de zomervakantie gaan ze naar de middelbare, helaas niet samen, want Tessa moet van haar ouders naar het gymnasium. Dus zoeken ze elkaar nog maar even lekker vaak op om te chillen, te shoppen en te praten over de brugklas.

Tussen het oppassen op haar broertje, het niet kunnen kiezen tussen een roze of een knalblauwe rugzak, het stiekem bespioneren van de buurjongen en het zwijmelen bij Shawn Mendes door deelt Lotte’s moeder mee dat er iemand is. Die ze leuk vindt. Ze is verliefd… Wat moet Lotte daar nou weer van vinden?

BART. Eerst was er niemand, en nu heeft-ie al een naam. Ik wil geen Bart. Ik wil gewoon mijn foto van papa, en geen andere man in ons huis. ‘Ben je papa nu al vergeten?’ zeg ik boos. ‘NOU. IK NIET!’ Mijn moeder zucht.  ‘Ik snap dat dit moeilijk voor je is. Echt! Natuurlijk ben ik papa niet vergeten! Dat kan toch ook helemaal niet? Maar ik vind het ook heel fijn dat ik opnieuw verliefd ben geworden! Vind je dat ik alleen had moeten blijven?’ Ik mopper: ‘Je hebt ons toch?’ ‘Jullie zijn superbelangrijk voor me,’ zegt mij moeder. ‘En Bart ook. Ik ben heel blij met hem’. ‘LAAT MAAR! Ik vind ‘m nu al stom,’ zeg ik, ‘en ik ga naar mijn kamer. Doei!’

Dan bedenkt Lotte een plan.

(…) ‘Ik wil een deal maken. Jij mag Bart, en ik mag… een puppy! Omdat we allebei papa missen!’ Mijn moeder kijkt me echt heel verbaasd aan. Dan moet ze heel hard lachen. ‘Wat ben jij slim!’ zegt ze.

En zo gebeurt het. Puppy Pjotr wordt uit het asiel gehaald en brengt nog iets meer gezellige chaos in het leven van Lotte. Ze is helemaal happy met Pjotr. Tessa trouwens ook. Die vindt het maar wat gezellig bij Lotte thuis, waar alles mag, altijd wat te doen is, die een schattig broertje heeft en ook nog eens een puppy… Huh? Maar Tessa gaat elk weekend naar het theater en gaat met haar ouders een week naar Londen om te shoppen… Da’s toch veel leuker…?

Lotte laat maar is een heerlijk, gezellig en grappig boek over de alledaagse en wat minder alledaagse dingen uit het leven van een pubermeisje; veranderingen, verdriet, verliefdheid, jaloezie… De thema’s komen op een luchtige manier aan bod. Het taalgebruik is prettig, en hoewel het lettertype aan de kleine kant is leest het lekker weg. De omslag is vrolijk met veel roze en rood en, zoals te verwachten is bij een graphic novel, zijn de illustraties een geweldige en onmisbare aanvulling op de tekst.

Het is fijn om meisjes in de eind-basisschoolleeftijd een boek te kunnen geven dat qua taalgebruik nergens stoort en waarin relaties serieus worden genomen.
En dat. Ook! Gaat over hun leefwereld.
Waarin de kleur van een nieuwe schoolrugzak heeeeeeeel belangrijk is. En waarin mama’s nieuwe vriend uiteindelijk best mag komen barbecueën. Ook al heeft ‘ie dan een ananasoverhemd.

NB Begin 2019 verschijnt het tweede deel van deze serie, getiteld ‘Chaos in de brugklas’.

GO

—————————————————————————————————————–

Thirza Oskam, negen jaar, groep 6, las ‘Lotte laat maar’ in een dag uit en vindt er het volgende van:

Het boek gaat over Lotte. Ze gaat na de zomervakantie naar de brugklas, is de oudste thuis en heeft nog twee broertjes. Haar vader is dood. Lotte wil heel graag een puppy, maar het mag niet van haar moeder. Als haar moeder een nieuwe vriend krijg (met een ananasoverhemd… ieuw!) sluit ze een deal met haar moeder, want Lotte vindt het niet leuk dat haar moeder een nieuwe vriend heeft. Zij een vriend, dan Lotte een puppy! Moeder vindt het goed.

Samen met Tessa, haar BFF, doet ze leuke dingen, bijvoorbeeld shoppen. En met haar puppy die ze Pjotr heeft genoemd beleeft ze de gekste avonturen op de camping. Ook vindt Lotte haar buurjongen Aron (die een Chinese Naakthond heeft) erg leuk.

Ik vind Lotte laat maar en de verwoestende puppy een heel leuk boek. Er staan veel grappige plaatjes in en het verhaal zelf is ook heel grappig. Ik vind het nawoord ook heel leuk, want meestal is dat heel saai. De plaatjes zijn niet in kleur, maar daar staat gewoon een pijltje bij met welke kleur het is. Dat is best wel handig.

Het nadeel is alleen dat je het verschil tussen de punt en de komma niet zo goed kunt zien in het boek.

Ik ben jonger dan Lotte, maar ik vond het alsnog een mooi boek. Het was jammer toen ik ‘m uit had!

Thirza Oskam

NB Dit was het eerste deel over Lotte Laat maar. Najaar 2018 start Willeke Brouwer met een 2e deel over Lotte Laat Maar.

 

Koop dit boek bij de plaatselijke (christelijke) boekwinkel of

BESTEL ONLINE

 

 

 

 

 

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

De verwoestende puppy

Jaar van uitgave:

2018
2018

Aantal pagina’s:

Uitgeverij:

Prijs:

14.99
14.99

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.