Een prentenboek voor kinderen van de basisschoolleeftijd (6-12 jaar) met de titel ‘Een bos’. Met een prachtig omslag, een mosgroene rand, allemaal verschillende bomen en de woorden ‘Een bos’. Dat voelt meteen goed. Het boek begint met de sprookjesachtige zin ‘Er was eens een bos’. Past naadloos bij het thema Natuur (Boekenweek maart 2018).
Dit is het verhaal van een bos. Een bos dat eeuwenlang bos mocht zijn. En steeds groter, voller en dikker werd. Tot het een oerwoud was. Maar de mens ontdekt het bos. Hij begint te hakken. Bomen worden omgehakt, maar…er worden ook nieuwe bomen terug geplant. Totdat de mensen meer en meer willen. Zoveel dat alle bomen weg zijn en er gebouwen en fabrieken staan. Steeds meer, voller en viezer.
De auteur/illustrator laat door spelen met kleur en licht zien wat er veranderd in het bos. Het grote bos heeft een vriendelijk klein groen randje boven het bos. Maar hoe meer er veranderd, weggehaald wordt, hoe meer de ‘groene wolken’ toenemen en zelfs te zien zijn vanuit de gebouwen. Ze nemen de plaats van de lucht in.
De illustrator laat een heel volle stad zien, vol gebouwen, dicht tegen elkaar aan. Maar heeft daarbij toch voor mooie gebouwen in vrolijke kleuren gekozen. Hoe vol dat ook is, het komt niet bedreigend over. De lucht eromheen, de groene aquarel-‘vlekken’ worden wel steeds groter en komen steeds dichterbij, waardoor de stad ‘klein’ lijkt tussen de enorme groene wolken.
Het wordt zo vol en dik dat de natuur het werk van de mensen ‘overneemt’ in een vreselijke storm. Het werk van de mensen is weg. De natuur is sterker. Na de ‘natuurramp’ is er één boompje over. Dan mag de natuur zijn werk weer gaan doen. En komt er weer een mooi, groot, groen bos.
De cirkel is rond.
Dit boek laat kinderen bijna voelen wat milieu-bedreigende acties van de mens, wat ontbossing met de natuur doet. Gelukkig is dit een hoopvol verhaal. De natuur is sterker en komt uiteindelijk terug. Er komt een nieuwe wereld. Je zou dit bijna apocalyptisch op kunnen vatten.
Opnieuw een juweeltje van een prentenboek van uitgeverij Paolo, een uitgever met een fijne neus voor bijzondere boeken. Het boek is verzorgd uitgegeven in een ruim formaat, een vierkant prentenboek, met een mooi, mat, mosgroen omslag, spelen met ‘groentinten’, gedrukt op stevig dik papier en een duidelijke letter. De tekst is eenvoudig, duidelijk, de illustraties zijn prachtig, kleurrijk, herkenbaar, aansprekend en geven de sfeer van het verhaal perfect weer.
Om met kinderen van de basisschoolleeftijd te bekijken en over te praten. Over de natuur, wat de mensen met de natuur doen, wat wij eraan kunnen doen. En over de kracht van de natuur.
Vergelijkbaar boeken over dit onderwerp zijnJack in het regenwoud, Waar is de olifant en Mollenstad.
AP
Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel