De verbannen dominee van Sluis

Jacobus Koelman kan goed leren. Op zijn eerste school is hij al snel uitgeleerd. Hij gaat naar de school van Cuyper, maar die heeft hem ook spoedig niets meer te bieden. Dan mag Jacobus naar de Hiëronymusschool. Daar leert hij veel, maar deze school is ook duur. Als vader sterft, heeft hij niemand die zijn studie nog kan betalen. Ze moeten verhuizen naar een goedkopere woning, dus ook moeder heeft er niet genoeg geld voor. Dan krijgt Jacobus gelukkig een studiebeurs. Hij kan nu voor dominee gaan leren. Na zijn afstuderen mag hij eerst naar de Nederlandse ambassade in Kopenhagen. Later neemt hij een beroep aan naar Sluis. Daar krijgt hij met veel moeilijkheden te maken. Allereerst gaat de pestziekte door het plaatsje heen. Daarnaast krijgt de dominee veel moeilijkheden door zijn uitgesproken kerkelijke standpunten. Zou hij daarin staande kunnen blijven?

Vormgeving en illustraties
Het boek heeft een herkenbare hardcover omslag, passend bij de serie. Op de voorkant is dominee Koelman te zien bij zijn kerk. In het boek zijn soortgelijke zwart-wit tekeningen opgenomen. Ook zijn er veel zwart-wit foto’s van plaatsen en andere relevante zaken in het boek te vinden. Deze ondersteunen de tekst en maken de context waarin het verhaal zich afspeelt inzichtelijk voor de lezer.

Taalgebruik
Het taalgebruik is erg eenvoudig. Het is niet populair, maar dat zou ook niet passen bij de inhoud van het verhaal. De dialogen in het boek zijn onbeholpen. Ze lopen net niet lekker, waardoor het minder vlot leest. Het was sterker geweest als de auteur hier gebruik had gemaakt van het principe show, don’t tell. Er blijft weinig over voor de verbeelding van de lezer.

Christelijke karakter
Dit boek heeft een sterk christelijk karakter. Dat is ook niet verwonderlijk, aangezien het verhaal over een dominee gaat. Het is mooi in het boek verweven en heeft een logisch grote plek in het leven van de hoofdpersoon.

Doelgroep
Het verhaal is voor een brede doelgroep geschreven. Dat het voor jongere lezers (vanaf ongeveer de middenbouw van de basisschool) is geschreven, blijkt door het taalgebruik. Of het boek daarmee ook voor volwassenen nog fijn leest, is soms de vraag.

Bijzonderheden
Deel 46 in de Historische verhalenserie.

Leesbeleving en leesplezier
Dit boek geeft een interessante levensbeschrijving van een vrij bekende dominee uit de Gereformeerde gezindte. Er staan leuke geschiedenisweetjes in, die de lezer iets nieuws leren.

RvL

Boekgegevens

Titel:

De verbannen dominee van Sluis

Jaar van uitgave:

2023
2023

Aantal pagina’s:

158
158

Uitgeverij:

De Ramshoorn
De Ramshoorn

Prijs:

€ 16,95
€ 16,95

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.