De schat van Sion

De schat van Sion is het eerste deel van een serie avontuurlijke boeken over archeologie in Israël. De auteur Jennifer Peersman is zelf archeoloog en heeft lang in Israël gewerkt. De auteur heeft ook door de onderaardse tunnels – waar de kinderen in dit boek in zoeken – gezocht en gekropen. Deze titel is nog verkrijgbaar als luisterboek.

Daniel en Elat wonen nog niet zo lang dicht bij Sion. Ze komen  uit Bethlehem. De volwassenen uit hun omgeving werken allemaal mee aan de opbouw van de stad en aan de bouw van het paleis voor de koning. Ook de kinderen willen meehelpen, maar worden telkens weggejaagd door bewakers en door Shachad, de broer van Daniel.

Dan besluiten de twee samen op onderzoek te gaan in de grotten nabij de stad. Ze vinden eerst allemaal scherven, maar ook een mooie vaas met een tekening erop. Elat denkt dat dit een plattegrond moet zijn voor het zoeken naar een schat onder het paleis. Ze besluiten er ‘s nachts op uit te trekken en de onderaardse gangen onder de stad te volgen. Daarbij komen ze tenslotte terecht in het paleis bij koning David.

Hoewel ze genoeg tegenstand ervaren op hun zoektocht, vinden de kinderen in één keer de juiste weg naar het paleis van de koning en natuurlijk dezelfde inscripties als op de vaas. Koning David staat precies achter de deur waardoor zij naar binnenvallen en reageert zelfs vriendelijk. De moeder van Elat blijkt een nicht van koning David te zijn.

Het taalgebruik is teveel aangepast aan deze tijd en eigentijds. Kinderen uit de tijd van koning David gebruikten vast niet de termen ‘sorry’, ‘wow’, of werden ‘baby’s’ genoemd. Dat zou dan vast eerder ‘zuigelingen’ zijn, of iets dergelijks.

Het einde van het verhaal biedt een opening /cliffhanger naar een vervolg in het 2e deel: Het geheim van de gouden ster. (nov. ’11) enne…. de kinderen die hoofdpersoon zijn in het tweede deel ‘Het geheim van de gouden ster’ zijn nu de kinderen van Daniel en Elat….

De schat van Sion is een avonturenverhaal voor kinderen vanaf groep 6.

Marieke (12 jr.): Een avontuurlijk boek voor jongens en meisjes die van geschiedenis horen. Ik vond wel grappig dat de kinderen weggestuurd worden, omdat ze te klein zijn. Dat vond ik wel herkenbaar. Dat heb ik zelf ook wel eens. Eigenlijk vond ik het boek veel te dun, het had veeeel dikker moeten zijn. Dat het over geschiedenis gaat vond ik fijn, want daar hou ik van. Ik vind het ook een goed voorleesboek. Je leert ook veel over vroeger. Een aanrader voor iedereen. Gelukkig is dit het eerste deel. Ik hoop dat deel 2 er gauw aankomt.

Kristel (12 jr.) Dit vond ik een heel mooi boek. Op de EO-jongerendag was een zanger die dit boek bij zich had. Het was zijn eerste Nederlandse boek dat hij gelezen had. Wat ik heel leuk vond aan dit boek was dat Daniel en Elat telkens dezelfde bewaker tegenkomen, waarbij ze telkens een andere manier om hem voorbij te komen. Elats opa heeft vroeger ook veel gegraven in grotten. Daniel en Elat vinden een kruik met een leeuw erop. Ze gaan op zoek naar de schat die in de tuin van het paleis te vinden is. De bewaker komt achter hen aan, maar zij weten te ontkomen. Het was grappig dat Elat eigenlijk familie is van koning David. Ik ben benieuwd naar deel 2.

Loïs (12 jr.) Een avontuurlijk boek, maar voor mijn gevoel werd er wel veel in herhaald. Ik ben heel erg benieuwd naar het tweede deel, want dit boek is super leuk.

Noah (12 jr.): Ik vond het een heel grappig en spannend boek. In het begin snapte ik niet hoe het met al die gangen onder de stad was. Het boek had een open einde, daar houd ik van. Sommige dingen waren voorspelbaar, bijvoorbeeld dat er gele schorpioenen zouden opduiken, maar het was toch telkens heel spannend. Dat Elat familie was van de koning, had ik wel een heel klein beetje verwacht, omdat ze met haar rode haar geplaagd werd en ook de koning rossig haar had. Ik wil nu heel graag deel twee lezen!

AP

 

Koop dit luisterboek bij de plaatselijke (christelijke) boekhandel of

BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

De schat van Sion

Jaar van uitgave:

2011
2011

Aantal pagina’s:

87
87

Uitgeverij:

Callenbach
Callenbach

Prijs:

9.95
9.95

Deel deze recensie