Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

De macht van de witte leeuw

Versla jij de vijand in jouw leven?

  • Auteur: Coen Nuijten
  • Illustrator(s): Arjen Niezen
  • Jaar van uitgave: 2017
  • Prijs: 10,-
  • Pagina's: 80
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: C-Generations
  • ISBN: 9789082699005

De vrienden Juda en Guus spelen verstoppertje in het bos. Ineens worden ze aangevallen door een grote reus. Net op tijd springt er een witte leeuw uit de struiken die de jongens beschermt en de reus op afstand houdt.  In de boomhut vinden de jongens een schatkist en zeven gekleurde pijlen met een boog. In dit boek legt Coen Nuijten uit wie de reus en de leeuw zijn en hoe de pijlen kunnen beschermen.

Uitvoering
Dit boekje ziet er heel aansprekend uit voor de doelgroep (8+). Helemaal in kleur uitgevoerd en vol met vragen en opdrachten. De tekenstijl van Arjen Niezen spreekt tot de verbeelding, ik vermoed vooral voor jongens. Onder de vragen staan voldoende lijntjes voor het antwoord en de bladzijden zijn van fijn stevig wit papier. Ik vind de bijbelteksten lastig leesbaar doordat ze in een dunne lichte letter zijn afgedrukt en de achterkant oogt vrij druk.

Inhoud/taal
Er staat veel symboliek in dit boekje. Omdat veel kinderen wat ze lezen letterlijk nemen, adviseer ik ouders om mee te lezen of samen te lezen om te kijken of de boodschap begrepen wordt. Er worden in het boek zeven gekleurde pijlen benoemd: de gouden pijl staat voor de stem van de Heilige Geest, de rode pijl stuurt de duivel weg, de groene pijl helpt om te getuigen, de gele pijl staat voor genezing, de blauwe pijl voor geloof, de paarse pijl voor tongentaal en de oranje pijl voor lofprijzen en aanbidding. Een aantal van deze termen zijn heel gebruikelijk binnen evangelische of charismatische gemeenten, maar voor christenen met traditioneler geloof zal veel van de inhoud nieuw of misschien spannend zijn.

In het verhaal staat dat God (en ook de Heilige Geest) tegen je praat via je gedachten. Dit is voor veel kinderen moeilijk te begrijpen. Ik vind het heel mooi en begrijpelijk uitgelegd hoe dit werkt:

Voel jij je wel eens heel rustig als je met God praat?
Voel je je wel eens blij omdat je weet dat God van je houdt?
Heb je wel eens het idee dat God tegen je zegt dat hij trots op je is?
Weet jij dat God er is en dat hij heel veel van je houdt?
Krijg je wel eens het idee dat je iets aardigs tegen iemand anders moet zeggen? Heb je dat toen ook gedaan?
Dit zijn allemaal dingen die God tegen je zegt!

Tekstueel vind ik het niet altijd even sterk. Het verhaal springt (vooral in het begin) van de hak op de tak en er is maar een klein gedeelte gereserveerd voor het avontuur van Juda en Guus. Ik had het sterker gevonden als de betekenis van de pijlen door het verhaal van Juda en Guus heen gelopen had. De opdrachten zijn leuk en goed te doen!

Eindoordeel
+ Mooie uitvoering, full color
+ Inhoud sluit in eerste instantie aan bij evangelisch/charismatische gezindte
+ Heel geschikt om als ouders en kinderen samen te lezen en te bespreken
– Symboliek kan verwarrend zijn voor kinderen als ze het te letterlijk opvatten
– Meer informerend dan verhalend geschreven

Lees ook de bespreking van het vervolg: De buit van de witte leeuw.

NW

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel of

BESTEL ONLINE