De I van Immanuel

Een prachtig Adventsdagboekje met een originele invalshoek. Liefde, boekrol, engel, oud, gebaren… Elke dag komt er een woord met een andere letter van het alfabet aan de orde. En al die woorden hebben te maken met het Kerstfeest!

Inhoud
De I van Immanuel behandeld van 1 december tot en met Tweede Kerstdag elke dag een woord dat met het Kerstfeest te maken heeft. Elk woord heeft een andere beginletter, zodat na 26 dagen alle letters van het alfabet behandeld zijn. Leuk bedacht! De stukjes zijn niet te lang en hebben toch diepgang.

Illustraties
Thirza Beekhuis verzorgde de omslagillustratie in hippe kleuren. Elke dag staat er een mooi vormgegeven letter bij het dagboekstukje.

Doelgroep
Gezinnen met kinderen. Voor jongeren kinderen is er een doe-opdrachtje, voor oudere kinderen (8+) is er een vraag. Voor kinderen die in groep 3 zitten is het extra leuk omdat ze net alle letters hebben geleerd.

Vormgeving
Het Adventsboekje is uitgegeven als brochure, prima voor een uitgave als deze, en daardoor niet duur. Bij elk stukje staat bovenaan de letter van de dag, het woord dat daarbij hoort en het Bijbelgedeelte dat gelezen kan worden. Onder het dagboekstukje staan de opdracht en/of vraag. In het midden zitten vier uitneembare bladzijden van hard karton, met de mooi vormgegeven letters erop. Deze kunnen uitgeknipt, versiert en opgehangen worden. Het geheel ziet er eenvoudig maar verzorgd uit.

Taalgebruik
De dagboekstukjes zijn in de tegenwoordige tijd geschreven. Ze zijn niet te lang, dus prima te gebruiken na het eten. De toon is goed getroffen, niet kinderachtig, niet te moeilijk. Er worden mooie voorbeelden gebruikt:

Dan is daar opnieuw een engel van God, deze keer in de droom van Jozef. Weet je wat de engel ook nu weer als eerste zegt, net zoals tegen Zacharias en tegen Maria? ‘Wees niet bang.’ Steeds opnieuw, net zoals een timmerman steeds opnieuw op een spijker slaat, klinken die woorden van God: ‘Wees niet bang!’God heeft een plan, en daar mag jij onderdeel van zijn; vertrouw Hem maar, het komt goed. 

Godsbeeld
God is trouw, hij houdt zijn beloften, ook al duurt het soms lang… Hij heeft de Redder gestuurd omdat hij van de mensen houdt. De eerste dag begint niet voor niets met de letter L, van het meest belangrijke woord: Liefde!

Fragment
Dag 17 – Letter: I – Woord: Immanuel Tekst: Matteüs 1:21-25

Ouders kunnen er lang over nadenken hoe ze hun kindje zullen noemen. Misschien hebben jouw ouders er vaak over gepraat, of wisten ze het juist meteen al. In de verhalen die we deze weken uit de Bijbel lezen, is het steeds de engel die vertelt hoe de kinderen genoemd moeten worden. eerst vertelde de engel aan Zacharias dat hij zijn zoon Johannes moest noemen. En nu vertelt de engel in een droom aan Jozef welke namen hij het Kind van Maria moet geven.

De eerste naam die de engel aan Jozef vertelt, weten we al. Het is de naam Jezus: ‘God redt’.

Maar er is nog een tweede naam die de engel aan Jozef vertelt. Het is een naam die al honderden jaren eerder genoemd is door de profeet Jesaja. Weet je nog dat we lazen over de boekrol van Jesaja? In die boekrol wordt deze naam al genoemd: Immanuel.

Misschien is dit wel de mooiste naam die je maar kunt bedenken. Want weet je wat Immanuel betekent? Het betekent ‘God is bij ons’. En ook dat is precies wat Jezus komt doen. Jezus brengt God dicht bij ons. De zonde en de duivel willen ons bij God weghouden en ons eenzaam en ellendig achterlaten. Maar Jezus brengt God bij ons, en Hij brengt ons bij God.

Jezus en Immanuel. Die twee namen laten samen zien wat Gods plan is. God redt ons van alles wat ons bij Hem weghoudt, en Hij is altijd bij ons. Wat een God!

Oordeel
Mooi boekje met overzichtelijke stukjes en een heldere boodschap.

+ te gebruiken met jongere en oudere kinderen
+
stukjes zijn kort genoeg voor na de maaltijd
+
originele invalshoek

 

GO

 

Koop dit boek bij de plaatselijke (christelijke) boekhandel of

BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

De I van Immanuel

Jaar van uitgave:

2018
2018

Aantal pagina’s:

36
36

Uitgeverij:

Columbus
Columbus

Prijs:

8.95
8.95

Deel deze recensie