Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

De goede Helper

Tom en Eva worden dapper samen met Hans de Helper

  • Auteur: Sanne Lingstuyl
  • Illustrator(s): Anne-Brechtje van de Geest
  • Jaar van uitgave: 2021
  • Prijs: 12,99 (actuele prijs zie Bestel nu)
  • Pagina's: 128
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Buijten&Schipperheijn Motief
  • ISBN: 9789463691208
  • Bestel nu

Een boek met veel praktische voorbeelden, en hoe kinderen hiermee om kunnen gaan.

De praktische voorbeelden zijn uit het leven van kinderen gegrepen. Ze verdwalen, slapen slecht, hebben leugenachtige gedachten, zijn bang, maken ruzie, ze horen er niet bij, moeten eerlijk keuzes maken, voor zichzelf opkomen, er veranderen vriendschappen, ze maken een scheiding mee, ze kunnen niet goed concentreren, moeten leren naar het ‘nee’-gevoel luisteren, iemand helpen die gepest wordt, een huisdier overlijdt, ze hebben faalangst en ze verhuizen. Er zijn niet zoveel boeken die deze praktische problemen aansnijden en tips geven om hier mee om te gaan.

De voorbeelden worden gegoten in een verhaaltje met Eva en Tom en hun vriendelijke buurman Hans de Helper. Hans de Helper staat symbool voor de Heilige Geest. De schrijfster Sanne Lingstuyl wil het werk van de Heilige Geest in een kind van God minder abstract maken en naar de belevingswereld van kinderen toebrengen. Het is vlot geschreven, net alsof je erbij bent, je leeft mee. De emotioneel-sociale wereld van kinderen kent de schrijfster goed.

De Helper geeft vooral veel tips uit de psychologie (stevig staan, handen in haar zij, diep ademhalen, roepen met luide stem, rustig nadenken, en logische adviezen). Niet zozeer advies vanuit de Bijbel of Bijbelteksten.

In de Bijbel is het God en Jezus waarmee gepraat wordt (tot gebeden wordt) en waar een relatie mee aangegaan wordt. Het is Jezus die je vriend wilt zijn. En God en Jezus die je helpen door de Heilige Geest. In dit boek is het niet Jezus of God waar vrienden mee wordt gemaakt, maar de Heilige Geest. Het is niet God of Jezus die helpt door de Heilige Geest, maar de Heilige Geest zelf. Dit is een andere focus. Deze focus zie je vaak in charismatische kringen. Om dit boek te gebruiken moet je, denk ik, als ouder, juf of kinderwerker achter deze andere focus staan.

Het boek kan een soort handleiding zijn om de verschillende onderwerpen te bespreken en bespreekbaar te maken. Er zou daarna Bijbelteksten bij gezocht kunnen worden die kunnen helpen bij het probleem. En verwezen kunnen worden naar hoe God je kan helpen met hulp van de Heilige Geest. Om af te sluiten met samen alles te vertellen tegen God. En om hulp te vragen. Het boek is op deze manier een startpunt.

TvD