De dikste opa van de wereld

De dikste opa van de wereld is het negende deel in de Opa-serie over Tijs en Jasmijn. Opa heeft een dikke buik. Juf Marloes ook, want er komt een baby. En Juffrouw Jansen, de ezel van de kinderboerderij, heeft ook al een dikke buik. Hoe kan dat? AVI M5.

Inhoud
Opa vindt Juffrouw Jansen eng en vies. Toch klimt hij met zijn dikke buik op de ezel. Want ezel rijden kan hij natuurlijk net zo goed als Tijs en Jasmijn. Had opa dat maar niet gedaan…
Juf Marloes heeft ook een dikke buik. Ze moet naar gym, gym voor mama’s met een baby in de buik. Nee, opa, u gaat toch niet meedoen?
Uiteindelijk zijn Tijs en Jasmijn juist trots op opa’s dikke buik. Anders hadden ze nooit ontdekt wat er met de ezel aan de hand was.

Vormgeving en illustraties
De titel en de illustratie op de voorkant van het boek, maken de jonge lezer nieuwsgierig. De illustratie is kleurrijk, met oog voor de kern van het verhaal: opa op de rug van Juffrouw Jansen. De illustratrice heeft veel humor in haar illustratie gelegd. Deze humor zie je terug in de illustraties in het boek zelf. Er zijn enkele (zwart-wit) illustraties gemaakt bij de tekst. De hoofdstukken zijn kort en krachtig geschreven en hebben elk een korte titel die uitnodigt om verder te lezen. De opbouw is helder en gestructureerd. Het lettertype is rustig, het verhaal leest daardoor gemakkelijk.

Taalgebruik
Bram Kasse neemt de lezer mee in de verhalenserie over opa. Door zijn grappige en levendige beschrijvingen leer je de hoofdpersonen ‘opa’, Tijs en Jasmijn al snel en goed kennen. Hij schrijft leuke dialogen en laat de lezer zelf ook meedenken.
De verschillende dieren worden uitgebreid beschreven op een grappige manier. De schrijver beschrijft de dieren zoals ze zijn met een ‘vleugje menselijkheid’. Je voelt de verschillende emoties van de personages en je kunt je gemakkelijk inleven in de persoon. Het taalgebruik is kort en duidelijk. Bram Kasse gebruikt wisselt humor en nuchter taalgebruik heel goed af. Het verhaal heeft een duidelijke boodschap: ‘Niet alles is wat het lijkt!’

Doelgroep
De dikste opa van de hele wereld is een boek voor jongens en meisjes vanaf ongeveer zeven jaar. Het boek is zeer geschikt om zelf te lezen. Het is geschreven op M5 niveau. Het AVI-niveau is duidelijk terug te zien in de tekst. Ook kinderen die moeite hebben met lezen, vinden het een grappig boek.
Het verhaal sluit heel goed aan bij de belevingswereld van de jonge lezer. De lezer zal zich vast en zeker herkennen in Tijs en/of Jasmijn. Opa wordt soms wat kinderlijk en naïef beschreven.

Het christelijke aspect komt niet duidelijk naar voren in het boek. De schrijver kiest bewust voor netjes taalgebruik. In het verhaal komen normen en waarden duidelijk naar voren (respect voor mens en dier, vriendelijkheid)

Oordeel
De dikste opa is een vrolijk verhaal uit de ‘opa-serie’ van Tijs en Jasmijn. Het verhaal staat op zichzelf en kan dus afzonderlijk gelezen worden. De karakters van opa, Tijs en Jasmijn zijn echter wel weer heel duidelijk herkenbaar in dit deel. En dat geeft de lezer van de serieboeken houvast.
Het verhaal heeft een duidelijke opbouw. De jonge lezer wordt goed meegenomen in deze opbouw en telkens uitgedaagd om verder te lezen. De jonge lezer wordt als het ware meegenomen aan de hand om samen het probleem van de zieke ezel op te lossen. De schrijver laat genoeg ruimte over voor eigen fantasie. Het verhaal is zeker niet voorspelbaar te noemen. Zo is het einde van het verhaal verrassend en mooi beschreven. Dit is een boek voor jonge lezers om heerlijk zelf te lezen en te oefenen! Ze zullen vast gaan verlangen naar ‘meer!’.

EW

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

De dikste opa van de wereld

Jaar van uitgave:

2019
2019

Aantal pagina’s:

114
114

Uitgeverij:

Den Hertog
Den Hertog

Prijs:

8.90
8.90

Deel deze recensie