Op z’n kop

Je ontdekt in dit verhaal dat je hele leven, maar ook jijzelf verandert als je hersenletsel overhoudt aan een ernstig ongeluk waarbij je in coma hebt gelegen. Wat verandert er voor jou, je vriendin, je familie? Hoe moet je verder met je leven? Dat lees je in het verhaal van David en Claudia.

Inhoud
David en Claudia zijn zestien jaar en hebben dikke verkering. Net als ze hebben gevierd dat ze een half jaar samen zijn, krijgt David een ongeluk. Hij raakt in coma, waaruit hij na een paar weken ontwaakt. David heeft hersenletsel overgehouden aan het ongeluk, waardoor zijn karakter erg veranderd is. Wil Claudia nog bij hem blijven? Kan ze dat nog?

Doelgroep
Hans Mijnders schrijft boeken voor oudere kinderen en tieners. Dit boek gaat over twee zestienjarigen, maar zal door wat jongere tieners ook prima gelezen kunnen worden. Wel is het thema misschien wat hoog gegrepen voor hen, in hoeverre spelen serieuze verkering/relaties al in hun leefwereld?

Vormgeving
Het boek is modern vormgegeven, met een omgekeerde punaise op de omslag. Die ligt ‘op z’n kop’, naar de titel, en stelt waarschijnlijk het paaltje voor waartegen David zijn hoofd knalde. Ofwel, het paaltje kwam ‘op z’n kop’.
Het heeft een goede bladspiegel, wat lekker leest. Er staan geen illustraties in.

Taalgebruik
Op z’n kop is een echte Mijnders. Veel dialoog, vaak wat volwassen taalgebruik. Het onderwerp en de gevoelens die erbij komen kijken zijn ook redelijk volwassen. Dat is te verklaren doordat het boek is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal van twee volwassen mensen. Mijnders heeft ervoor gekozen om hun verhaal te vertellen door de ogen van twee tieners, om het zo dichter bij hun leefwereld te brengen. Dat is deels gelukt. Het boek lees vlot weg, maar de vraag is wel of er veel zestienjarigen zijn die al zo serieus en volwassen omgaan met hun relatie. Niettemin kan het een voorbeeld zijn voor hoe je met je vriend of vriendin om zou kunnen gaan.  

Godsbeeld
Het christelijk geloof komt een aantal keren ter sprake. Meestal via Johan, de bedrijfsleider van de supermarkt waar David voor het ongeluk werkte. Hij probeert David te wijzen op God, die je leven leidt.

Fragment
(…) ‘Maar ik weet wel dat God ons leven leidt. En Hij heeft ervoor gezorgd dat je nog leeft en alweer heel veel kunt.’

David probeert de woorden tot zich door te laten dringen. ‘Maar dat vind ik juist zo moeilijk. waarom dit wel en dat niet? Waarom de een wel en de ander niet? Daarom vind ik het zo lastig om te geloven.’
Johan geeft David een klap op zijn schouder. ‘Denk je dat ik dat niet vind? Ik begrijp ook heel veel dingen niet. Maar ik weet wel dat God voor me zorgt. En dat ik van Hem houd en op Hem vertrouw’. 

Oordeel
Op z’n kop is een bijzonder verhaal. Achterin het boek staat een kort nawoord over de echte David en Claudia, die de situatie in het echt meegemaakt hebben en nog steeds leven met de gevolgen ervan. Dat maakt dat het indruk maakt. Het kan dus echt zo zijn dat een geliefde iets overkomt waardoor zijn of haar karakter veranderd. Wat doe je dan? Welke keuzes maak je? Als slachtoffer zelf, maar zeker ook als familie en vrienden.

GO

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Op z’n kop

Jaar van uitgave:

2019
2019

Aantal pagina’s:

126
126

Uitgeverij:

Den Hertog
Den Hertog

Prijs:

10,50
10,50

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.