Boekdetails

Kinderen & geloven

Buitengewone Bijbel

  • Auteur: Bob Hartman; vertaling door Nelleke Scherpbier
  • Illustrator(s): Gareth Williams
  • Jaar van uitgave: 2021
  • Prijs: 16,99 (voor actuele prijs Bestel nu)
  • Pagina's: 255
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: KokBoekencentrum
  • ISBN: 9789026624414
  • Bestel nu

Dit boek doet zijn titel eer aan! Wat een buitengewone Bijbel. Bob Hartman gebruikt meerdere manieren om een Bijbelverhaal tot leven te wekken.

Allereerst staan er veel tekeningetjes in. Vaak grappig en altijd de tekst ondersteunend. Ze zijn gemaakt door Gareth Williams. Door deze tekeningen lijkt het op een graphic novel. Het soort boek waar de doelgroep (bovenbouw) dol op is.

Een aantal van de 60 Bijbelverhalen hebben originele titels mee gekregen. ‘Als je haar maar goed zit’, ‘een lange, lange verloving’, ‘een kletsgrage struik’, ‘vanavond op het menu: Daniël’, ‘tijd voor een dutje’, ‘meer dan vijfduizend rommelende magen’.

Er staan regelmatig vragen in het boek, deze verwijzen vaak naar andere Bijbelverhalen. Mooi hoe deze link gelegd wordt. De vraag “Weet je nog hoe David koning werd? En ken je nog andere verhalen over hem?” staat bijvoorbeeld bij de reis van Maria en Jozef naar Betlehem.

De belangrijkste woorden in het verhaal zijn dik gedrukt of op een andere manier getekend, waardoor ze extra opvallen. Ook springen de kreten, geluiden en emoties eruit.

Er wordt soms ook commentaar op het verhaal gegeven. “Waar zijn jullie? Riep God. We verstoppen ons! Riep Adam (Hij had zich nog nooit verstopt en snapte het spel niet zo goed).” Wat de lezers zeker zal aanspreken.

Aan de andere kant is de schrijver dicht bij de tekst van de Bijbel gebleven. Zeker op de momenten dat er wat gezegd wordt door de hoofdpersonen. Zoals bij de verlamde man door het dak. “Wat is makkelijker,’ vroeg hij hen. ‘Om een verlamde man zijn zonden te vergeven of om hem te zeggen: sta op en loop? Omdat ik jullie wil laten zien dat God mij de macht heeft gegeven het eerste te doen, zal Ik het tweede ook doen.”

De verhalen spetteren van de pagina’s, of het ook geschikt is om achter elkaar uit te lezen weet ik niet zeker. Maar het is zeker heel erg bruikbaar als dagboek in het gezin. Om elke dag een verhaal uit te lezen. En daarna ook het verhaal uit de Bijbel erbij te pakken. Of voor in de klas of zondagsschool. Een kopie van het verhaal kan je in laten kleuren, of een opdracht bij geven. Zoals “schrijf alle dik gedrukte en anders geschreven woorden op, kan jij met deze woorden het verhaal na vertellen?”. Er zijn vast nog veel meer mogelijkheden bij te verzinnen.

TvD