Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Bruggers

  • Auteur: Janwillem Blijdorp
  • Illustrator(s): Daan van Oostenbrugge
  • Serie: Bas en Charlotte
  • Jaar van uitgave: 2014
  • Prijs: 11.95
  • Pagina's: 198
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 9789462780538

Uitgeverij De Banier is gestart met een soort ‘graphic novel’-serie: leef mee met Bas & Charlotte.

Najaar ’14 kwam een christelijke variant van ‘Het leven van een loser’ uit, in de vorm van een nieuwe serie over Bas en Charlotte met illustraties van Daan van Oostenbrugge. Het is een paperback in ‘handgeschreven’ tekst’ van Janwillem Blijdorp, met in de hoofdrol Bas de Lange, kleinste van de klas, 10jr, hoogbegaafd, en Charlotte de Kleine, langste van de klas, 13 jr, door ziekte een jaar langer op de basisschool geweest. Bas en Charlotte zitten bij elkaar in de brugklas en moeten allebei tegen vooroordelen vechten vanwege hun lengte. Gelukkig slaan ze zich er prima doorheen.

Bruggers! is het eerste deel van deze serie. Het is dapper dat De Banier en Janwillem Blijdorp zich aan dit genre wagen. Het is een leuk concept, vlot gebracht met een luchtige toon in het verhaal én met humor. Ze vullen hiermee een gat in de markt omdat er najaar 2014 nog geen variant van dit genre voor christelijke jongeren bestond.

In het eerste deel, getiteld ‘Bruggers’  probeert Bas zich te wapenen tegen alle ‘flauwe’ commentaar die hij bij de start van de brugklastijd sowieso over zich heen zal krijgen, vanwege zijn ‘ ontbrekende’ lengte. Gelukkig weet hij zich met zijn slimheid en humor staande te houden. Charlotte daarentegen baalt ervan dat ze nu nog in de brugklas zit, terwijl ze erg lang is. Haar vriendinnen van de basisschool zitten nu in de tweede klas. Ze wil zich ‘gewoon’ bij dit clubje tweedeklassers aansluiten, maar wordt buitengesloten. Wat nu? Zelfs haar beste vriendin van de basisschool laat haar zitten. Langzamerhand ontdekt ze dat haar ‘eigen’ brugklas best leuk is en krijgt ze een andere vriendin.

Deze nieuwe serie is een erg leuk initiatief, dat aanmoediging verdient. Het valt soms op dat Blijdorp de bruggers wat te ‘ouwelijke’ dingen laat zeggen, maar dat zijn incidenten. Daarom is het een goed idee van de auteur om achterin het boek aan de lezers te vragen om dingen die je in je klas meemaakt aan hem door te geven (cajablijdorp@home.nl). Het lijkt me ook een goed idee als ze daarbij jongeren-taalgebruik meenemen. Er wordt vast wel meer gezegd dan ‘vet’ en ‘cool’.

Het boekje ziet er door de vormgeving aantrekkelijk uit: vlotte paperback, ‘handgeschreven afgedrukt’, met grappige, cartooneske illustraties van Daan van Oostenbrugge, waardoor het geheel een makkelijk leesbaar, laagdrempelig boekje wordt. Jammer is wel dat de titel al gebruikt is bij ‘Bruggers’ van Hans Mijnders, uitgeverij Columbus.

Wat mij betreft: wordt vervolgd én succes! We kijken uit naar het volgende deel:  ‘Rome, Sweet Rome’!

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE