Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Bedrog

  • Auteur: Joke van Winkel
  • Jaar van uitgave: 2021
  • Prijs: 14.90 (voor actuele prijs Bestel nu)
  • Pagina's: 190
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Den Hertog
  • ISBN: 9789033131165
  • Bestel nu

Elin heeft een leuke, gezellige vriendengroep. Haar klasgenoten vinden haar cool en de populairste jongen van de klas zit achter haar aan. Samen met haar vriendinnen verzint ze een actie zodat Jasmijn, ondanks haar geldproblemen, wel mee kan op schoolkamp.

En toch voelt Elin zich heel eenzaam. Want als je aan niemand kunt vertellen waar je écht mee worstelt, wat heb je er dan aan om het middelpunt van de klas te zijn? Het is ook haar eigen schuld, weet Elin. Als ze niet zo nieuwsgierig was geweest om in haar moeders mailbox te kijken, had ze ook nooit geweten dat haar moeder zich hiermee bezighoudt. Wat moet ze nu doen? Als ze hierover praat, heeft dat veel gevolgen. Gevolgen die ze niet kan overzien. Maar is zwijgen wel een goed idee? De spanningen thuis lopen steeds meer op. En wie is eigenlijk de afzender van deze mails? Elin weet één ding zeker: ze zál erachter komen

Bedrog  is een vlot geschreven boek. Doordat de schrijver niet al te lange zinnen gebruikt, leest het makkelijk. Ook is het verhaal pakkend, zodat je als lezer wilt weten hoe het afloopt. Soms wordt het wat langdradig en lijken gebeurtenissen op eerdere gebeurtenissen. De hoofdstukken zijn niet te lang en opgedeeld in goed leesbare alinea’s. Deze worden onderscheiden door een witregel.

De vriendengroep van Elin is een leuke groep. Iedereen heeft respect voor elkaar. Dat draagt een mooie boodschap uit. Daarbij zijn ze allemaal bereid elkaar te helpen als dat nodig is. Zo zorgen ze met elkaar voor geld, zodat Jasmijn mee op schoolkamp kan. De vriendinnen hebben een hechte band. Toch zijn er ook geheimen voor elkaar. Door die met elkaar te delen, komen de vriendinnen nog dichter bij elkaar te staan. Ook dat is een mooie les.

Het taalgebruik past bij de doelgroep. Soms wat grover in de mond, zoals loser. Dit woord past goed bij de doelgroep, maar komt wat minder fraai over. Er wordt afwisselend gebruikgemaakt van stukjes die de spanning opbouwen en passages waarin de lezer even rust krijgt. De twee verhaallijnen zijn dan ook goed op elkaar afgestemd en houden de spanning in evenwicht. Enerzijds de grote vraag met wie Elins moeder mailt en anderzijds het kinderclubje dat gezellig en ontspannen overkomt. Het evenwicht hierin is knap gevonden.

Van dit boek zullen vele meiden van 12+ zeker kunnen genieten!

RvL