0-6 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Prentenboeken: tekst & illustraties

Boeken voor jonge kinderen zijn prentenboeken, boeken waarin veel te zien is en waarin een samenspel van tekst en veelal prachtige illustraties te vinden is.

 

Prentenboeken zijn in dat kader van onschatbare waarde, want iedere prent is in wezen een interpretatie van de tekst. De prenten voegen iets toe aan de woorden, ze vervolledigen het verhaal en bieden bovendien een visuele interpretatie van de tekst. Daarom zijn prentenboeken de logische vorm van literatuur voor kinderen. Nog meer dan romans zijn prentenboeken ware kunstwerken, want niet enkel de tekst, maar ook de prachtige illustraties kunnen ons vaak bekoren. Dat samenspel biedt veel voordelen. Ook al vinden we het verhaal maar niks, de prenten vertellen het ons misschien wel. Of misschien houd je niet zo erg van de illustraties, het verhaal zelf kan prachtig zijn. Een prentenboek met ‘slechte’ illustraties is daarom niet meteen een waardeloos boek, zoals ook een prenten- boek met een zwak verhaal niet meteen een slecht boek hoeft te zijn.

Hoe verhouden tekst en beeld zich tot elkaar en wat is het belang van illustraties in prentenboeken. Lees hierover meer in ‘Creatief met prentenboeken‘.