Zomerzon en vreemde vrienden

Niets is zo verrassend als het leven van schippersdochters’, zegt Floortje (…) Aan het begin van de zomervakantie lagen de weken als een donker zwart gat voor me. En nu is het een en al licht en zon en …’ ‘Verliefdheid’, vult Tessa aan. Zomerzon en vreemde vrienden is het vierde deel in de meiden-serie over Floor en haar vrienden, die deze keer op vakantie zijn in Limburg. Maar zijn alle vrienden vrienden?

Floortje ligt met haar ouders, die binnenschipper zijn, in een haven in Limburg, het is zomervakantie. Tot haar vreugde komen haar vrienden Corné en Gerard ook aan boord, voor de gezelligheid en om haar vader te helpen met verven.

Floortje en haar vriendin Tessa maken contact met nieuwe vrienden en ook met asielzoekers van het nabijgelegen AZC. Floortje vindt het in eerste instantie moeilijk om onbevooroordeeld te zijn tegenover asielzoekers. En als ze een gluurder ontdekt bij haar boot trekt ze zo haar conclusies.

Wat er nu echt aan de hand is in het dorp en wie er verantwoordelijk zijn voor inbraken in de jachthaven, dat is de vraag waar de politie èn Floortje en haar vrienden achter proberen te komen. Maar de hoofdvraag in dit boek is vooral: ‘wat is er met Gerard aan de hand en waarom is hij soms zo onberekenbaar, vaag en onduidelijk’, kan Floortje vrienden blijven met hem?’

In dit meisjesboek maak je kennis met discussies over het wel/niet welkom heten van vluchtelingen/asielzoekers en lees je over de hardnekkige vooroordelen van Floortje over asielzoekers, maar gelukkig ook over Milan en de familie van Larissa die een groot hart voor vluchtelingen hebben. De negatieve en onwetende houding van Floortje wordt in eerste instantie breed uitgemeten ‘Maar jullie kiezen er toch zelf voor om te vluchten’, zegt Floortje. Fassad schudt zijn hoofd. ‘Jij begrijpt het niet’. Het is te hopen dat de meisjes die dit boek lezen met Floortje meebewegen en uiteindelijk ook ontdekken wat Floortje gaat begrijpen ‘…en ik ben wel anders gaan denken over asielzoekers. lk dacht dat het allemaal gelukzoekers waren, maar dat is niet zo. Ze hebben een triest leven achter de rug en recht op een beter leven’. (…) Corné: ‘En als wij de asielzoekers een betere toekomst gunnen, zijn wij gelukbrengers’.

Het boek komt wat moeizaam op gang, maar later in het verhaal komt er gelukkig meer vaart in.

Deel 4 in de serie Floor, voor meiden 13+.

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Zomerzon en vreemde vrienden

Jaar van uitgave:

2016
2016

Aantal pagina’s:

210
210

Uitgeverij:

Den Hertog
Den Hertog

Prijs:

14.50
14.50

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.