Woestijnkind

Het tienjarige Somalische woestijnmeisje Sahra heeft het niet makkelijk. Het leven in de woestijn is zwaar. Er is weinig water voor de mensen en de dieren. Vader trouwt een nieuwe vrouw. Moeder gaat weg, haar broer Diric wordt meegenomen door de soldaten en haar lievelingsgeitje sterft. Via een droom maakt Isa (Jezus) zich aan haar bekend en ze gaat in Hem geloven.
Als haar pleegzusje Hani wordt gebeten door een schorpioen bidt Sahra tot Isa. Dit zorgt ervoor dat haar vader haar verkoopt voor drie kamelen aan een Wadaad, een Somalische priester. Zij zal zijn nieuwe vrouw worden. Sahra wil dit niet en loopt weg.

Vormgeving en illustraties
Op de voorkant staat een kleurrijke, passende illustratie van Sahra met haar geitje midden in de woestijn met daarachter een soldaat. De omslag laat heel duidelijk zien waar het boek over gaat.

Taalgebruik
Het taalgebruik is passend bij de leeftijd. Er staan geen moeilijke woorden in. De Somalische woorden worden door middel van een voetnoot onder aan de pagina uitgelegd.

Christelijke karakter
In Somalië is het heel moeilijk om de Bijbel te lezen, van Isa (Jezus) te horen of met medegelovigen in aanraking te komen. Door dromen maakt Jezus zich bekend aan Sahra. Mooi dat de schrijfster voor deze manier gekozen heeft.

Doelgroep
Het verhaal is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Het boek is spannend maar niet te spannend.

Bijzonderheden
Dit boek is het zestiende deel in de serie Vervolgde kerk. Deze serie is een samenwerking tussen uitgeverij De Banier en Open Doors.
Het hoofdstuk ‘Altijd gehoorzaam’ kan vragen oproepen bij de kinderen die het boek lezen. Dat de tienjarige Sahra al moet trouwen met een veel oudere man kan ook vragen oproepen. Het is goed om als volwassene met de  tiener over het cultuurverschil in gesprek te gaan.

Leesplezier en leesbeleving
Opnieuw een mooi deel in de serie Vervolgde kerk. Belangrijk om dit thema al jong onder de aandacht te brengen.

EB

 

Boekgegevens

Titel:

Woestijnkind

Jaar van uitgave:

2023

Aantal pagina’s:

160

Uitgeverij:

De Banier

Prijs:

€ 11,95

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.