De schilderijen van Carel de Zeeuw zijn niet zo bekend en hangen meestal in kleinere musea. Juist daarom laat een dievenbende zijn oog er op vallen. Ze stelen ze, maken ze na met een 3D-printer en verkopen ze in het buitenland. Maar ze vergeten rekening te houden met Sophie en haar broertje Sam. Er is maar één stekkertje nodig om de bende op te rollen.
Vormgeving en illustraties
De schilderijenroof heeft een kleurrijke omslag die uitnodigt om het verhaal te lezen. Het binnenwerk bevat zwart-wit illustraties die perfect passen bij het verhaal. Doordat ze op een volledige pagina zijn afgedrukt en heel expressief zijn, trekken ze volop de aandacht.
De illustraties werden gemaakt door Daan van Oostenbrugge.
Taalgebruik
Sophie zit in de 2e klas van het voortgezet onderwijs, Sam zit in groep 8. Dat is te merken aan het eigentijdse taalgebruik en de grapjes. De dialogen zijn eenvoudig en hadden realistischer gekund.
Christelijke karakter
Sophie en Sam komen uit een christelijk gezin. Dat is te merken als hun moeder een versje neuriet waarin ze God vraagt om een zegen. Verder bevat het boek geen verwijzingen naar het geloof of overtuiging, al vormt het rokje van Sophie op de illustraties een impliciete aanwijzing.
Doelgroep
Dit boek is volgens de uitgever geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Sam is echter minstens 11 en de beleving van Sophie (2e klas) staat zelfs nog iets verder weg. De inhoud cirkelt dus rond groep 8/brugklas. Het taalgebruik is daarvoor te eenvoudig. Taal en inhoud corresponderen daardoor niet met elkaar.
Bijzonderheden
De auteur houdt van wetenschap en weetjes. Dat is te merken.
De verwijzingen naar deel 1 uit de serie (Loods met een luchtje) doen wat afbreuk aan de mogelijkheid om het boek zelfstandig te lezen.
Leesbeleving en leesplezier
De schilderijenroof is een leuk en onderhoudend boek, maar komt het meest tot zijn recht voor leerlingen van groep 6/7.
PB