Vriendje te koop

Stokstaartje Sep heeft een wortel, die hij samen met vriendjes wil delen. Maar wie zijn zijn vriendjes? De andere stokstaartjes, olifant of Gier? Een groot formaat prentenboek om voor te lezen, met fantasierijke illustraties van Michel de Boer.

Inhoud:

Sep, het stokstaartje is een vriendelijk, naïef, onbevangen stokstaartje, die nog heel veel leren moet in het leven. Zo ontdekt hij een wortel. Hij ontdekt dat hij die kan eten, maar liever nog wil hij dat samen met vriendjes doen. Maar, hoe vind je die?

Hierna volgt een zoektocht met wortel, naar vriendjes. De andere stokstaartjes zien hem niet staan en spelen samen verder. Olifant vindt Sep maar dom. Gier wijst Sep op de Koopgoot. Ook daar vindt Sep geen vriendjes. Dan komt hij bij Joop. ‘Hier is alles te koop’. Maar ook Joop wil geen vriendje zijn. Dan moet hij zijn wortel maar alleen op eten. ‘Hij vindt toch geen vriendje’. Maar als de dieren Sep om hulp vragen, denkt hij mee. Is er dan niemand die vriendjes wil zijn met Sep?

Illustraties:

Illustrator Michel de Boer laat de verschillende karakters uit het verhaal goed zien in zijn illustraties. De lieve naïeve, genereuze Sep, de arrogante Olifant, de gevaarlijke Gier, de veel te grote Joop. De full-colour tekeningen passen perfect bij het verhaal en zijn grappig, levendig en lief en en geven de emoties heel goed weer. Dat zullen kinderen ongetwijfeld herkennen.

Vormgeving:

Een groot formaat, A4 hoog, prentenboek, met veel tekst. Full-colour geillustreerd met de tekst in de illustraties en/of op de bladzijde ernaast. Afgedrukt op mooi stevig wit papier.

Taalgebruik:

Kasse schreef een verhaal vol vaart en humor met een vrolijke toon. Hij gebruikt korte zinnen, waardoor dit niet alleen een voorleesboek is, maar wellicht ook bruikbaar is om zelf te lezen voor kinderen vanaf groep 4. Het onderwerp in  het boek is universeel ‘Wie wil mijn vriendje zijn’ en past daardoor ook prima bij die leeftijd.

Dat Sep in de Koopgoot een vriendje zoekt, zullen vooral de ouders herkennen en grappig vinden.

Herkenbaar voor jonge kinderen is de uitleg van Sep over zijn naam: ‘Ik heet Sep, hoor’, zegt hij. ‘Sep met een S. En ook een E en een P. die ook. Anders is het geen Sep’.

Grappig is de humor ook als Sep in de kloof bij Joop komt. Hij vindt een touw waarbij TREK’ staat. ‘Ja, dat klopt, zegt Sep in zichzelf. Hij heeft de hele dag al trek’.

Kasse laat zien hoe Sep zijn best doet om zelfs met ‘eng uitziende dieren’ om te gaan. ‘Vlak onder zijn gezicht leunt de kale kop van Gier. Die enge, gerimpelde, kale kop. Als hij hem zou durven aaien, zou dat helpen?

Je ziet hoe Sep hardop nadenkt over hoe je een vriendje zoekt. Hoe doen anderen dat eigenlijk? ‘Ik wil een vriendje. Dat wil ik’. (…) ‘Had u een bepaalde voorkeur, jongeman? Een jongetje of een meisje? Eentje met een wiebeltand of juist een wiebelteen? (…) Hier heeft Sep nog niet over nagedacht. (…) Wanneer mag iemand eigenlijk je vriendje zijn?

Oordeel:

Wat een ontzettend lief, ontwapenend verhaal over een tijdloos thema met een geweldig plot. Want, wat laat Sep, zonder dat hij dat doorheeft, aan de andere dieren zien? Een perfect (voorlees-) verhaal, aanrader voor de onderbouw van de basisschool.

We hebben al meer originele grappige verhalen vol humor, met een diepere laag, van Bram Kasse gelezen. Dit is er zeker ook een. We kijken uit naar het volgende (prenten-)boek van dit duo.

AP

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Vriendje te koop

Jaar van uitgave:

2019
2019

Aantal pagina’s:

32
32

Uitgeverij:

Buddybooks
Buddybooks

Prijs:

12.50
12.50

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.