Voetbalschoenen met plakband

Matteo wil op voetbal, maar zijn ouders vinden voetbal helemaal niks.

‘Iedereen van mijn klas zit op voetbal’ zegt Matteo. ‘Echt íedereen.’
Mama blijft uien hakken. Ze hakt alsof haar leven ervan afhangt. ‘Mooi. Jij niet.’
‘Maar waarom niet?’
Het mes blijft heel even boven de uien hangen. Dan valt het met een klap neer. Stukjes ui spatten de keuken door. ‘Voetbal – HAK – is een veel te – HAK – ruwe sport – HAK HAK HAK!’

Samen met zijn vrienden bedenkt Matteo een manier waarop hij tóch mee kan doen. Maar het moet wel in het geheim. En dat levert spannende momenten op…


Uitvoering
Full colour hardcover omslag met gelijmd binnenwerk in zwart-wit. De illustraties op de omslag en in het binnenwerk zijn van Iris Boter. De schreefletters van het verhaal zorgen voor een goede leesbaarheid. De tekst wordt afgewisseld met gedeeltes uit het zelf geschreven voetbalboek van Matteo. Hij geeft bijvoorbeeld argumenten om je ouders over te halen om op voetbal te mogen en tips wat je kunt doen aan hondenpoep tussen je noppen.

Voetbalschoenen met plakband is het eerste deel van de voetbalserie VVVoetbalfanaten (een gedeeltelijk opnieuw geschreven heruitgave van De Superfriezen).


Inhoud/taal
Voetbalschoenen met plakband is aan de schrijfstijl direct herkenbaar als een boek van Corien Oranje. Zij weet altijd met korte treffende zinnen iets serieus en grappigs tegelijk te zeggen, bijvoorbeeld:

Daar is het weer, dat prikkerige gevoel in zijn ogen. Dat rare gevoel in zijn keel, alsof er een legoblokje vastzit, ergens in zijn slokdarm.

Het verhaal leest vlot, staat vol met grapjes en is zowel voor jongens als voor meisjes leuk om te lezen. De thematiek is herkenbaar: Matteo wil op voetbal, maar krijgt dit niet voor elkaar bij zijn vader en moeder. Toch is dit absoluut geen saai boek. Dit komt bijvoorbeeld doordat Mateo een Nederlandse moeder en een Italiaanse vader heeft, die elkaar vroeger op een orkest hebben leren kennen. Het komt ook door de grappige hoofdstuktitels die nieuwsgierig maken, zoals Wolvenmelk, Drollen rapen, Vette kroket en Geluksonderbroek.

 

Eindoordeel
+ Een échte Corien Oranje: vlotte, grappige schrijfstijl, een verhaal vol avonturen.
+ Voetbalboek dat voor jongens én meisjes leuk is om te lezen.
+ Mijn zoon van 9 las het verhaal in één ruk uit.

NW

Koop dit boek bij de plaatselijke christelijke boekhandel of bestel online

Boekgegevens

Titel:

Voetbalschoenen met plakband

Jaar van uitgave:

2020
2020

Aantal pagina’s:

96
96

Uitgeverij:

Columbus
Columbus

Prijs:

11,99 (actuele prijs zie Bestel online)
11,99 (actuele prijs zie Bestel online)

Deel deze recensie