Verzet en verraad op de Wetterhoeve

De Friese tweeling Bauke en Wieger wonen op de Wetterhoeve. Het is oorlog. Tot nu toe merkten ze daar niet zo veel van. Maar sinds ze een man uit een lekke roeiboot hebben gered, is het duidelijk dat ze toch een kant moeten kiezen: achter Hitler aan of je verzetten tegen zijn ideeën. Dat laatste besluit het gezin van de tweeling. En zo komen er allerlei verzetszaken op hun pad.

Vormgeving en illustraties
Op de harde kaft staat een collage van verschillende foto’s die elementen uit het verhaal verbeelden. In het boek staan verschillende zwarte pentekeningen. Het valt op dat de letters in het boek klein zijn.

Taalgebruik
De gebruikte taal is hedendaags. Er komen verschillende Friese zinnen en woorden in voor. Deze woorden eenmalig uitgelegd in de voetnoten. Ook verschillende oorlogstermen worden onder aan de bladzijde verklaard.

Christelijke karakter
In het hele verhaal komt steeds de christelijke identiteit van de jongens naar voren. Zowel op gebruikelijke momenten, zoals het bidden voor de maaltijd, als ook op andere momenten. Het vertrouwen op God in de moeilijkheden van de oorlog en de angsten van het verzet komt duidelijk naar voren op een natuurlijke manier. De geciteerde Bijbelteksten komen uit de Statenvertaling.

Doelgroep
Het boek is, zoals de website van de uitgever vermeldt, geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. De schrijfstijl is beschrijvend. Het verhaal bevat enige korte momenten van spanning.

Bijzonderheden
Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen die in of rondom het leven van de schrijver hebben plaatsgevonden.
Het boek is het derde verhaal in een serie oorlogsboeken van deze auteur. De boeken zijn op zichzelf staande verhalen en kunnen dus onafhankelijk van elkaar gelezen worden. Eerder verschenen Foppe en Oorlog in de Tulpstraat.

Leesbeleving en leesplezier
Als lezer word je aan het begin van het boek midden in een verhaal geplaatst en aan het einde abrupt uit het verhaal getrokken, waardoor er over de afloop nog veel te fantaseren valt.

EvR

Boekgegevens

Titel:

Verzet en verraad op de Wetterhoeve

Jaar van uitgave:

2023

Aantal pagina’s:

109

Uitgeverij:

Mes

Prijs:

€ € 8,95

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.