Verscheurd

Een realistisch boek over ‘overleven in Afrika’. Lydia van 13 zorgt voor haar 9-jarig broertje en vijfjarig zusje nadat haar beide ouders aan aids zijn overleden. Oma Motsie, de moeder van hun vader, leeft nog. Maar helaas maakt die hen het leven moeilijk.

 

Lydia klampt zich vast een de nagelaten brieven van haar moeder. ‘Wees die persoon die in de hoogste boom kan klimmen om de maan aan te raken’. Moeder weet haar door haar brieven en woorden moed in te praten en fijne herinneringen te geven.

Maar ondertussen heeft Lydia het zwaar in het zorgen voor haar broertje Joe en zusje Kesi. Kesi is klein en plast nog veel in bed, Joe is jong en speels en zou het liefst in het voetbalteam komen. Hij helpt Lydia waar hij kan en voelt zich medeverantwoordelijk.

Het moeilijkst voor Lydia, Joe en Kesi is de rol van oma Motsi, de moeder van vader. Zij verwijt Lydia’s overleden moeder de dood van haar¬† man, Lydia’s vader. Onterecht overigens. In plaats van dat Oma Motsi haar kleinkinderen helpt, maakt ze het hen extra moeilijk, ontneemt ze hen plezier, de schoolgang en steelt ze belangrijke papieren uit hun huis/rondavel.

Gelukkig is Lydia een bijzonder sterk, karaktervol meisje. Ze houdt zich staande, ondanks en dankzij de hulp van Jabu, die ze niet mag.

Een mooi verteld hartverscheurend verhaal over een jong meisje uit Afrika, die zich alleen moet zien te redden, zonder vader/moeder en zonder hulp van verdere familie. Waarschijnlijk is het het verhaal van veel meer jongeren/kinderen in Afrika.

Van dezelfde auteur verscheen ook ‘Verkocht’ over slavernij in China.

Tessa (13 jr.): Wat een ‘zielig’ verhaal, wat verschrikkelijk om dit mee te moeten maken. Het lijkt me heel vreselijk om zo’n oma te hebben. Ik vind Liddy wel heel dapper, want ze gaat wel gewoon door en zorgt goed voor haar zusje en broertje. Net of je ‘moeder’ bent. Ik zou niet willen ruilen met meisjes – aan de andere kant van de wereld – die dit mee moeten maken.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of

BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Verscheurd

Jaar van uitgave:

2013
2013

Aantal pagina’s:

158
158

Uitgeverij:

Callenbach
Callenbach

Prijs:

13.95
13.95

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.