Verkocht

Lu Si-yan is heel gelukkig met haar vrolijke vader, haar moeder en kleine broertje, totdat haar vader plotseling overlijdt. Hoewel ze arm zijn, redden ze zich wel. Maar haar oom Ba denkt daar heel anders over en neemt haar op een dag, als 11-jarige mee. Ze reizen lang totdat ze bij een markt aankomen, waar Lu Si-yan verkocht wordt. Ze moet in het huis van rijke mensen werken.

 

De vrouw is hard voor haar en laat haar van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat werken. Zij willen dat Lu Si-Yan later trouwt met hun gehandicapte zoon. Lu Si-yan is eenzaam, moe en mist haar moeder en broertje. De grootmoeder in het huis helpt haar te ontvluchten en geeft haar zelfs geld mee, maar onderweg naar huis wordt ze beroofd.

Om geld te sparen en zo naar huis te kunnen reizen, kan ze in een fabriek werken. Helaas zijn de arbeidsomstandigheden daar ook vreselijk. Naast de lange werktijden, is het eten slecht. Gelukkig krijgt Lu Si-yan er vriendinnen. Daardoor ‘overleeft’ ze het werk. En ze wordt in no-time ‘volwassener’. Als ze in het ziekenhuis belandt, blijkt oom Ba op haar te wachten. Hij is veranderd. En Lu Si-yan moet leren hem te vergeven en anders naar hem te kijken.

Een ontnuchterend en indringend boek over harde omstandigheden, armoede, kinderarbeid, slavernij in een moderne tijd. Slavernij blijkt ineens niet meer ‘iets uit een geschiedenisboek’. Zo kijk je na dit boek gelezen te hebben anders naar het label ‘Made in China’.

Voor jongeren vanaf 12 jaar. Must voor mediatheken Voortgezet Onderwijs. De laatste jaren zijn er steeds meer jongerenboeken van Callenbach en Voorhoeve Young die een waardevol plekje kunnen innemen op de boekenplanken in het Voortgezet Onderwijs.

Tessa (bijna 13 jr.): ‘Als ik dat meisje was, zou ik mijn vader en moeder heel erg missen. Ik zou echt proberen weg te lopen bij de mensen waar ik in huis moest werken. En naaien kan ik helemaal niet, ik weet niet hoe ik zou moeten werken in de fabriek. Ik kan me niet voorstellen dat deze kinderarbeid nu nog steeds gebeurt’

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of

BESTEL ONLINE

 

Boekgegevens

Titel:

Verkocht

Jaar van uitgave:

2012
2012

Aantal pagina’s:

160
160

Uitgeverij:

Callenbach
Callenbach

Prijs:

13.95
13.95

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.