Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Verraad

  • Auteur: Henk Koesveld
  • Illustrator(s): Peter Nuyten
  • Jaar van uitgave: 2014
  • Prijs: 13.50
  • Pagina's: 217
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Den Hertog
  • ISBN: 9789033126376

‘Verraad’ van Henk Koesveld is een historisch verhaal uit het rampjaar 1672 als het leger van Lodewijk XIV Nederland binnenvalt. Michael, hoofdpersoon in dit verhaal, krijgt een gevaarlijke opdracht: hij moet belangrijke informatie voor de Fransen verzamelen. Maar, wil hij dat wel? Verrader worden? Heeft hij keus?

De titel van dit boek past precies bij het verhaal. Het staat bol van voorbeelden van ‘Verraad’. Omdat er veel armoede was, wilden veel mensen op allerlei manier proberen geld te verdienen, waardoor soms voor de kant van Oranje en soms voor de kant van de Fransen gekozen wordt. Dit zie je terug bij de personage van Adriaan Horst, bij Aalt-de tante van Michael en ook hoofdpersoon Michael weet soms niet goed wat hij moet doen. Waar doet hij goed aan?

Als personage is Michael helaas niet altijd goed te volgen. Hij heeft geen duidelijk omlijnde persoonlijkheid; soms is hij heel slim en sterk en heroïsch, soms een beetje sullig en traag. Het boek is verhalend geschreven, met weinig ‘show don’t tell’, waardoor het een hoog ‘en-toen-en-toen’ gehalte heeft: Michael moet informatie voor de Fransen verzamelen, anders wordt de boerderij van zijn ouders platgebrand. Hierbij ontmoet Michael allerlei mensen, gaat naar Amsterdam, naar Utrecht en ontmoet mensen die voor de Hollanders werken (goeien) en mensen die voor de Fransen werken (slechten) (Hollanders).

Koesveld laat merken dat hij enorm veel van de geschiedenis weet. Dat zie je terug in dit boek. Eigenlijk of misschien weet hij wel teveel. Er wordt heel veel informatie gegeven, veel uitleg, details en uitweidingen. Als je meer wilt weten van deze periode uit de geschiedenis kom je aan je trekken.

Koesveld heeft duidelijk goed onderzoek gedaan naar de periode waarin het boek zich afspeelt, want de feiten (voorzover ik heb nagezocht) kloppen allemaal en het boek geeft een goede beschrijving van hoe het leven in Holland was in 1672. Ook vond ik het leuk dat de Prins van Oranje nog langskwam als personage in het verhaal. Dat maakte de afwezigheid van Lodewijk XIV dan weer een beetje goed. Daarnaast is er een personage van wie het niet duidelijk is aan welke kant hij nou eigenlijk staat omdat hij meerdere mensen steeds voor de gek houdt. Dit wordt op een interessante manier uitgewerkt en een beetje voorspelbaar, maar niet storend, opgelost.

Wat echt een pluspunt is: in het verhaal komt wel de vraag naar boven of een Hollander die gedwongen wordt voor de Fransen te werken nou eigenlijk goed is of slecht. Hier komt geen antwoord op, dus dat is iets waar je over na kan blijven denken als je het boek uit hebt

Al met al is ‘Verraad’ een spannend, interessant historisch verhaal over een jongen die zijn familie in oorlogstijd probeert veilig te stellen, in een periode uit de Nederlandse geschiedenis.

Voor jongens en meisjes, 10+, die van spannende, dikke boeken over de geschiedenis houden.

MW/AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE