David en zijn vriend Wolf worden in de achttiende eeuw door de aartsbisschop van Salzburg verbannen uit hun Oostenrijkse woonplaats Dürnberg. Ze gaan op de vlucht richting Nederland. Een gevaarlijke reis, lukt het hen om een nieuw leven te beginnen?
Vormgeving en illustraties
Het boek heeft een harde kaft. De full-color afbeelding geeft goed weer waar het boek over gaat: mensen in een stoet op reis, door de sneeuw. De sfeervolle zwart-wit tekeningen in het boek geven een mooi beeld van de tijd waarin het verhaal zich afspeelt: kleding en vervoersmiddelen zagen er toen anders uit dan nu.
Taalgebruik
Het taalgebruik van de auteur sluit aan bij de doelgroep. Zaken als het weer en het landschap worden uitgebreid en beeldend beschreven. Het boek is geschreven vanuit de ik-persoon David.
Christelijke karakter
Het christelijk geloof is de basis van dit boek. De hoofdpersonen geven hun leven op om te vertrekken omdat ze hun geloof niet willen aanpassen aan wat gewenst wordt. Dit wordt ook uitvoerig benoemd in het verhaal.
Doelgroep
Dit boek is geschikt voor jongens en meisjes vanaf ca. tien jaar. Het is een spannend avontuur. Er is veel aandacht voor geloof, dus kinderen moeten daar wel in mee kunnen gaan. Het verhaal heeft een mooie afwisseling van beschrijving en dialoog.
Bijzonderheden
Het laatste hoofdstuk is informatief en geeft een overzicht van de (latere) gebeurtenissen. Ook is achterin een kaart opgenomen waarop de route is te zien die de Dürnbergers hebben afgelegd.
Leesbeleving en leesplezier
Een prettig leesbaar boek door de afwisseling van mooie beschrijvingen en dialogen. Verrassend, omdat het een onbekend stukje geschiedenis belicht, wat ook een link heeft met de Nederlandse geschiedenis; veel van deze mensen zijn uiteindelijk in Zeeland gaan wonen en daar gebleven, de familienamen zijn daar nog steeds bekend.
MvV