Veenkind

Koene wil dolgraag doorleren. In de veenbuurt komt dat echter aan het begin van de twintigste eeuw maar weinig voor. Er is te weinig geld, dus moet iedereen vanaf een jonge leeftijd al werken. Ook Koene. Maar de meester komt thuis praten en weet voor elkaar te krijgen dat hij wel door mag leren. Maar dan komt de Spaanse Griep en die slaat ook in de veenbuurt toe. Er sterven veel mensen en de school gaat dicht. Hoe gaat het nu verder? En mogen Mans en va nog beter worden? Is Margje ook ziek? Allemaal vragen die Koene de hele dag bezighouden…

Vormgeving en illustraties
Deze hardcover uitgave heeft een voorkant met een levensechte weergave van een jongen en een meisje. Door de sprekende achtergrond (15000 personen bezweken, een hardwerkende man) heb je als lezer al door dat dit boek een rijke inhoud heeft. In het verhaal is ook een aantal illustraties opgenomen. Deze zijn zwart-wit en net zo levensecht als de personages op de omslag.

Taalgebruik
Wat betreft het taalgebruik past het boek bij tienjarigen. Het verhaal brengt echter wel een zekere lading met zich mee, waardoor het wat betreft diepgang meer zal aansluiten bij iets oudere kinderen.

 Christelijke karakter
De personages in dit boek leven in afhankelijkheid van God. Uit hun hele levenswijze blijkt dat zij christen zijn. Toch is dit in het boek niet opgelegd, maar op een natuurlijke manier in het verhaal verweven.

Doelgroep
Voor kinderen vanaf 10 jaar.

 Bijzonderheden
Achter in het boek staat nog een korte toevoeging van de auteur. Deze is waardevol!

 Leesbeleving en leesplezier
Het is een prachtig boek dat veel lezers zal raken. Zowel de armoede als het verdriet dat Koene op zijn bordje krijgt, doet iets met je als lezer. Toch blijkt ook steeds weer dat God hen door alles heen helpt.

RvL

Boekgegevens

Titel:

Veenkind

Jaar van uitgave:

2022

Aantal pagina’s:

136

Uitgeverij:

Gebr. Koster

Prijs:

€ 12,90

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.