Tilly’s rugzak

De levens van de tieners Irene en Tilly zijn heel verschillend. Tilly heeft een moeilijke jeugd: haar ouders zijn gescheiden en er is geen contact met vader. Haar moeder lijdt aan depressies en pleegt suïcide als Tilly tien jaar is. Tilly gaat bij haar vader wonen. Vanwege zijn PTSS en drankverslaving kan hij niet goed voor haar zorgen. Ook wordt ze fysiek mishandeld. Als tiener loopt ze weg en brengt jaren door in instellingen. Ze voelt zich ongelukkig en probeert een einde aan haar leven te maken door voor de trein te springen.

Haar reformatorische leeftijdsgenootje Irene is daar getuige van en kan Tilly niet uit haar hoofd zetten. Ze weet een plekje te regelen in een christelijk opvanggezin, waar Tilly tot rust komt en voorzichtig leert geloven. Aan het eind van het verhaal ontdekt Tilly nog per ongeluk een drugsplantage, waarna ze wordt ontvoerd en ternauwernood uit een brandende boerderij weet te ontsnappen.

Vormgeving en illustraties
Het boek heeft een foto-omslag van een knuffel tegen een zwarte achtergrond. In het binnenwerk staan geen illustraties.

Taalgebruik
Het taalgebruik is verzorgd. Wel zitten er behoorlijk wat verkeerde verwijswoorden, dt-fouten en ‘tantje betjes’ in de tekst. Het verhaal staat grotendeels in de ik-vorm. Voor de jonge hoofdpersonen doet het taalgebruik erg volwassen aan.

Christelijke karakter
Irene is reformatorisch en dat blijkt duidelijk uit het verhaal. Het geloof speelt een belangrijke en positieve rol.

Doelgroep
De uitgever zet het boek in de markt als een young adult. Gezien de pittige problematiek is dat terecht. Gebruik van humor zou het verhaal wat lichter hebben gemaakt voor de doelgroep.

 Leesbeleving en leesplezier
De rugzak uit de titel staat symbool voor de problemen die Tilly meedraagt. Dat zijn er zoveel dat het verhaal ongeloofwaardig en onrealistisch wordt. Wel draagt het boek een positieve christelijke boodschap uit.

MV

Boekgegevens

Titel:

Tilly’s rugzak

Jaar van uitgave:

2022

Aantal pagina’s:

248

Uitgeverij:

De Banier

Prijs:

€ 14,95

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.