Stop die bus!

‘Ik kan er niets aan doen. Ik moet een plas. Nu!’
Sjaak drukt op een knop.
Zoef…
De deur schuift open.
Sjaak kijkt nog even om.
‘Let jij goed op de bus Ties?’
Ties past op de bus van Sjaak.
Hij laat Sjors in de bus met Dokus Duif.
En tante Tuit en meneer Dick.
Ook hond Bikkel springt de bus in.
Maar dan… rijdt de bus de heuvel af.
Kan Ties de bus nog stoppen?

Vormgeving en illustraties
Marijke ten Cate heeft prachtige, duidelijke illustraties gebruikt voor de omslag. Ze koos voor rustige kleuren waardoor de titel er goed uitspringt. De gezichtsuitdrukkingen van de personen in de bus spreken boekdelen. De titel en de illustraties vormen één geheel. Marijke ten Cate maakt de beginnende lezer nieuwsgierig en nodigt ze uit om dit mooie boek te lezen.
Er is gekozen voor een helder en duidelijk lettertype. De hoofdstukken zijn kort en krachtig en hebben elk een eigen titel en heldere illustratie. Elke zin begint op een nieuwe regel. In alles is rekening gehouden met de jonge lezer.

Taalgebruik
Liesbeth van Binsbergen sluit heel goed aan bij de jonge, beginnende lezer. Ze weet heel goed van het het technische niveau, AVI-E3, een spannend verhaal te maken. En dat is op dit AVI- niveau nog niet zo gemakkelijk. Ze schreef  een verhaal waarin de hoofdpersonen duidelijk herkenbaar en met humor beschreven worden. Jonge lezers kunnen ‘meerijden’ in de bus met hun leeftijdsgenootje Ties en zijn spanning voelen. Een verhaal waarin er duidelijk sprake is van een begin, climax en een eind.

Doelgroep
Beginnende lezers worden aangemoedigd om te lezen en zullen genieten van dit verhaal!

Oordeel
‘Stop die bus!’ is een origineel, spannend verhaal met een duidelijke opbouw. De beginnende lezer wordt telkens uitgedaagd om verder te lezen. Het taalgebruik sluit heel goed aan bij de doelgroep. Heel knap hoe Liesbeth van Binsbergen op dit AVI niveau een spannend en boeiend verhaal heeft weten te schrijven voor de jonge lezer.

EW

 

https://christelijkekinderboeken.kameel.nl/producten/boeken/kinderen-en-young-adult/4-6-jaar/algemene-prentenboeken/stop-die-bus:9789085431985

Boekgegevens

Titel:

Stop die bus!

Jaar van uitgave:

2021
2021

Aantal pagina’s:

48
48

Uitgeverij:

Columbus
Columbus

Prijs:

10,99
10,99

Deel deze recensie