Slavenhaler

Rob Ruggenberg schreef eerder ‘Het verraad van Waterdunen’, een bijzonder jeugdboek over de TachtigJarige Oorlog. In dit boek ‘Slavenhaler’ laat Ruggenberg opnieuw zien rasverteller te zijn. Hij geeft een bijzondere inkijk in de (zwarte) geschiedenis van de slavernij.

Het verhaal begint in 1637. In Nederland bij Tyn, een jongen die scheep gaat op een slavenschip en in Ghana waar Tyns halfzusje Obaa als vermeende heks uit haar dorp wordt verstoten en na langdurige omzwervingen uiteindelijk als slavin verkocht wordt. Daarbij komt ze terecht op hetzelfde schip als waarop Tyn vaart.

Ze doorstaan momenten die je liever nooit zou meemaken: verraad, diefstal, uitbuiting, uitputting, mishandeling en een poging tot verkrachting. Tyn en Obaa doorstaan het. Omdat Ruggenberg het verhaal vanuit Tyns gezichtspunt en deels uit dat van Obaa beschrijft, krijg je voor beide jongeren sympathie.

Realistisch is Slavenhaler zeker te noemen. Slavenhaler is beslist geen boek om bij weg te dromen. Ruggenberg brengt met zijn directe taalgebruik de harde tijd van de scheepvaart en slavernij tijdens de 17e eeuw op onmiskenbare wijze naar voren. Er is geen ontkomen aan. Hard, zonder romantiek, overleven is het leven in die tijd. Ruggenberg weet telkens weer opnieuw een spannende wending aan het verhaal te geven, telkens gaat het nét weer anders dan je denkt. Een goed gedocumenteerd verhaal met een levend beeld hoe het leven in de binnenlanden van Afrika was, hoe gemakkelijk iemand tot heks werd gebombardeerd, hoe moeilijk het is je als ‘meisje alleen’ staande te houden, hoe de toverij-praktijken gingen, hoe er werd omgegaan met slaven.

Een ongelooflijk spannend boek dat je uit moet lezen, omdat je wilt weten hoe het afloopt met Tyn en Obaa. Door het perspectief van de twee, scheepsjongen Tyn en Afrikaans meisje Obaa, weet Ruggenberg twee verhalen bij elkaar te brengen. Wanneer Obaa zijn zusje niet geweest was, zou hij waarschijnlijk niet naar slaven omgekeken hebben. Terecht laat Ruggenberg kritisch zien hoe dominee Udemans slavenpraktijken op grond van de bijbel goedkeurde. Diezelfde dominee had ook in de bijbel kunnen lezen dat vreemdelingen, die binnen de poorten van een gemeenschap wonen, er bij horen en als zodanig meetelden.

Een prachtig geschreven en spannend verhaal. Voor iedereen vanaf 12 jaar die van boeken over geschiedenis houdt, van zeeverhalen & andere landen. Wil je meer weten over de tijd, kijk ook eens op de website van de canon.

Marielle Oussoren schreef in het RD: ‘Wat is het geheim van een schrijver als Rob Ruggenberg? Schijnbaar zonder moeite schudt hij een verhaal uit zijn mouw over bijvoorbeeld kindslaafjes (”Slavenhaler”, Querido, 2007), dat in sobere bewoordingen een beeld schetst van de slaventijd, geloofwaardig is, emoties op subtiele wijze weergeeft. Tegelijkertijd leest het als een trein en is het vrij van gedateerde zinnen of gekunstelde aanpassingen aan de moderne wensen van lezers’.

Kijk voor meer informatie over dit boek op de website van Slavenhaler. Leestip over slavernij: ‘Slaaf kindje Slaaf’ van Dolf Verroen, uitg. Ger Guijs. Een schokkend inkijkje in het koloniale leven. ‘Op haar twaalfde verjaardag krijgt Maria veel cadeaus. Het mooiste is Koko, een kleine slaaf. Door de sobere verteltrant en de weinige woorden een indringend verhaal. ‘Alle mensen in dit verhaal zijn verzonnen, toch is alles echt gebeurd’ (Dolf Verroen).

Rob Ruggenberg, die jarenlang als journalist de wereld over reisde, publiceerde zijn eerste jeugdboek in 2006. Hij schrijft historische jeugdboeken die altijd gebaseerd zijn op feiten. Voor ieder boek reist hij naar het gebied waar het verhaal zich afspeelt en duikt daar de archieven in. Ook woont (en werkt) hij bij voorkeur enige tijd op de plek van het verhaal. Voor zijn boek Haaieneiland woonde hij een tijdje op Takapoto, het eilandje in de Stille Zuidzee waar het boek zich afspeelt.

AP

 

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel of

BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Slavenhaler

Jaar van uitgave:

2007
2007

Aantal pagina’s:

304
304

Uitgeverij:

Querido
Querido

Prijs:

12.50
12.50

Deel deze recensie