Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Het verraad van Waterdunen

  • Auteur: Rob Ruggenberg
  • Jaar van uitgave: 2006
  • Prijs: 12.50
  • Pagina's: 219
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Querido
  • ISBN: 9789045110936

Bij de 80-jarige oorlog denk je misschien aan Willem van Oranje, aan de Beeldenstorm of aan de geuzen van Brielle. Wanneer je dit boek ‘Het verraad van Waterdunen’ leest, kom je nog veel meer te weten. Het is een meeslepend verhaal uit de 80-jarige oorlog over een meidenbende, ketters, jonge watergeuzen en een bijzonder eiland in het Zeeland van 1572…

Dit boek gaat over Robbe. Hij is een van de ‘mochileros’, dat betekent letterlijk ‘ranseldrager’. Hij moet als slaafje werken voor Spaanse soldaten. De vader en moeder van Robbe worden vermoord door Spaanse soldaten en Robbe weet nog maar net te ontsnappen. Hij hoopt op hulp van zijn oom, maar deze verkoopt hem als mochilero aan de Spanjaarden. Zijn nieuwe baas had de vorige mochilero net doodgeranseld en is blij met een nieuw slachtoffer. Zo verandert Robbes leven in een hel.
Robbe maakt daarna allerlei vreselijke dingen mee: kindermishandeling, ondervoeding, uitputting, platgebrande dorpen, moord, executies, plundering, seksueel misbruik.

Robbe krijgt pas weer hoop en durf wanneer het kamp waarin hij verblijft wordt overvallen en blijkt dat één van de overvallers een meisje is. Hij helpt haar ontsnappen en zo begint een spannende vlucht die eindigt op het eilandje Waterdunen, in de monding van de Westerschelde. Vandaaruit belanden ze in Vlissingen en spelen een belangrijke rol bij de bevrijding van die stad door de geuzen. Met bijrollen voor een geheimzinnige dwerg, een bijzondere zeehond en geuzenleider Bloys van Treslong.

Ruggenberg heeft een verhaal neergezet met bijzondere en levensechte personages. Helaas laat de auteur een van de Spaanse soldaten vloeken (blz. 26).

Het volgende jeugdboek van Rob Ruggenberg komt april 2007 uit. Getiteld: Slavenhaler. Website De Slavenhaler. Rob Ruggenberg schreef als journalist voor het Brabants Dagblad en het Eindhovens Dagblad. Geschiedenis en de zee hebben altijd zijn liefde gehad en dat is te merken aan het onderwerp van zijn eerste jeugdroman. Hij kwam op het idee voor het verhaal toen hij las over kindslaven in het Spaanse leger en een zandplaat voor de kust van Westkapelle met de ruïnes van het stadje Waterdunen.

In het Zeeuws Maritiem MuZEEum kun je de avonturen uit de tijd van Waterdunen beleven. Net zoals het eiland Waterdunen destijds een zandbank is geweest, zo zijn er op veel van dit soort plekken regelmatig allerlei schepen vastgelopen en vergaan. En worden er nog steeds voorwerpen uit zee gevist die iets vertellen over gezonken schepen. Veel van dit soort dingen kun je bekijken in het MuZEEum in Vlissingen. Hier kun je ook allerlei leuke en spannende (computer-)spelletjes doen.

Marco (13 jr.): ‘Ik vind dit wel een goed boek, omdat het goed laat zien hoe het toen was met de Spanjaarden. Het is ook leuk dat de Geuzen er nog bij betrokken worden. En verder is het natuurlijk apart dat een meidenbende door roven en stelen aan eten komt’.

Kristel (13 jr.): ‘Ik vind dit een heel cool boek. Het is weer ’s een heel ander onderwerp, de 80-jarige oorlog. Je merkt hoe ze tegen de Spanjaarden zijn. Ik zag het verhaal goed voor me, dat heeft de auteur goed beschreven. Het is ook heel spannend. Je merkt hoe erg het is dat de slaven werden uitgebuit. Ik vind het een goed boek voor jongens en meisjes.’

Rob Ruggenberg, die jarenlang als journalist de wereld over reisde, publiceerde zijn eerste jeugdboek in 2006. Hij schrijft historische jeugdboeken die altijd gebaseerd zijn op feiten. Voor ieder boek reist hij naar het gebied waar het verhaal zich afspeelt en duikt daar de archieven in. Ook woont (en werkt) hij bij voorkeur enige tijd op de plek van het verhaal. Voor zijn boek Haaieneiland woonde hij een tijdje op Takapoto, het eilandje in de Stille Zuidzee waar het boek zich afspeelt.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE