Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Silvester …en de verdwaalde wolf

Silvester; 6e dl

  • Auteur: Willeke Brouwer
  • Illustrator(s): Willeke Brouwer
  • Serie: Silvester
  • Jaar van uitgave: 2018
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: KokBoekencentrum

De wolf is terug in Nederland! Een dankbaar onderwerp voor kinderboeken, want: lekker spannend en toch niet echt gevaarlijk. Ook in IJsselbroek is er een wolf gesignaleerd. En er gebeurt nog wel meer in IJsselbroek. Gelukkig maar, want dat levert weer een lekker dik boek over Silvester en zijn vrienden op.

Inhoud
Silvester is met zijn vader, moeder (die erg houdt van biologisch en ook nog kunstenaar is) en zusje van de stad naar het platteland verhuisd. In de eerdere delen over Silvester hebben we kunnen lezen dat die verandering voor Silvester niet perse had gehoeven. Of eigenlijk: perse niet. Maar inmiddels begint hij zich, geheel tegen zijn eigen verwachting in, al zo’n beetje thuis te voelen in IJsselbroek. Hij heeft een IJsselbroekse vriendengroep waarmee hij van alles onderneemt (zoals wolven spotten), en ook bij Silvester thuis is er altijd wel wat de doen. Het varkenshok uitmesten bijvoorbeeld (wat zijn vrienden uit de stad hem absoluut nooit mogen zien doen!). Door de droge humor en grappige illustraties is het ook dit deel weer genieten van de belevenissen van Silvester.

Illustraties
De boeken van Silvester zijn zogeheten graphic-novels. Willeke Brouwer schrijft én illustreert ze, waardoor tekst en illustraties een perfecte eenheid vormen. Grapjes worden uitgelegd in illustraties, kleine tekeningetjes vullen de tekst aan… Voorlezen is daardoor wat lastig, maar om zelf te lezen is het een feest!

Doelgroep
Jongens en meisjes vanaf een jaar of negen. Ook voor kinderen die lezen lastig vinden zijn de Silvesterboeken geschikt, vanwege de grote letters en vele illustraties.

Taalgebruik
Het taalgebruik is informeel. Er zit veel humor in, er worden veel grapjes gemaakt onderling. Het platte IJsselbroekse dialect wordt uitgelegd in de kantlijn, Silvester schrijft deze woorden op in zijn ‘IJsselbroekse woordenboek’. Ook de illustraties zeggen veel. Als Silvester weer eens moedeloos aan de knolraap zit staat er bij een plaatje met een knolraap wat je er allemaal mee kunt doen: bakken, frituren, roosteren, koken. Of weggooien. Dat Silvester de eco-liefde van zijn moeder niet erg deelt, is duidelijk…

Godsbeeld
Een christelijke geloofsovertuiging ligt er niet dik bovenop, maar zit meer in het taalgebruik en de inhoud. Er valt geen onvertogen woord, en er komen thema’s aan bod als rentmeesterschap en zorgen voor je naasten. Verder doet de dorpsorganist een poging om met de schoolklas van Silvester een stuk(je) van Bach in te studeren: Is dit de Goede Herder uit de Mattheüs Passie.  

Fragment
Het is een gigantische herrie bij onze school. Heel groep 7/8 staat klaar, iedereen met de fiets. Ik heb een vlaggetje van Burgerdam op mijn stuur vastgemaakt. En Hans heeft er een voetbaltoeter op zitten. Die laat hij continu horen. Hij vindt het zelf erg grappig. Eva heeft een gek petje op met een foto van een trekker. Ik ben blij dat Mick en Elvis dit niet zien. Voordat we vertrekken, is er nog even iets met Maike. Ze moet huilen. (…)
Juf roept ons nog even bij elkaar in de klas. Ze houdt een praatje over met elkaar op weg zijn en rekening houden met de ander. Dan zegt ze: ‘Weten jullie waarom Maike moest huilen?’ We zijn allemaal stil. ‘Ze ziet ertegenop om op kamp te gaan. Iemand een idee waarom?’ ‘Omdat ze gepest werd?’ Precies!’ zegt juf Greetje. ‘Ik weet dat het nu beter gaat, maar zullen we haar en mooi schoolkamp bezorgen? ’Deal!’ zeg ik. Eigenlijk vind ik Maike best leuk, nu ze weleens in de keet komt. ‘Moet lukken’, zegt Eva. ‘Ja’, zegt Karin. ‘Eu’, zegt Hans. En zo reageert eigenlijk de hele klas.
Maike kijkt stralend de klas rond. Ze veegt nog wat tranen weg en zegt: ‘Zullen we gaan?’

Oordeel
Silvester verveelt nooit!

+ originaliteit
+ humor
+ illustraties
+ deel zes is nog steeds genieten

GO

Dit vond Thirza (10 jaar) ervan:
Ik vond Silvester en de verdwaalde wolf een leuk en spannend boek. Ook in dit boek zijn er weer grappige uitlegpagina’s, bijvoorbeeld over wolven of de ‘ecologische voetafdruk’. Ik vond het leuk dat dit boek over veel verschillende dingen ging die allemaal grappig zijn (de wolf, de kunsttentoonstelling van Silvesters moeder, het schoolkamp). Sommige dingen zijn wat serieuzer, maar ze worden toch wel weer grappig. Het is handig dat in dit boek ook weer IJselbroekse woorden met uitleg staan, anders zou je van sommige stukjes niks begrijpen (behalve als je plat kan praten).
Kortom, dit boek is weer heel leuk, als ik een cijfer moest geven is het een 10!

 

Koop dit boek bij de plaatselijke (christelijke) boekhandel of

BESTEL ONLINE