Schoolstrijd

Omdat 2017 het jaar is waarin we herdenken dat er 100 jaar onderwijsvrijheid is in Nederland, schreef Marian Schalk dit boek met de toepasselijke titel ‘Schoolstrijd’.

Wat is de schoolstrijd? En wat vieren we in 2017? In het kort:Het recht van bijzondere scholen om een eigen school op te richten, waar je kinderen een opleiding kunt laten genieten die past bij je levensovertuiging. Tot 1917 financierde de regering alleen openbare scholen, vanaf 1917 komt er financiële gelijkheid voor alle scholen. 90/100 jaar later zitten 3 van de 10 leerlingen uit het basisonderwijs op een openbare school, de resterende 7 van de 10 zitten op een bijzondere school. De schoolstrijd is dus niet voor niks geweest.

Marian Schalk wilde bij dit bijzondere jubileum een kinderboek schrijven en dat is ‘Schoolstrijd’ geworden. Als je het boek bekijkt, herken je de schrift-strepen op de bladzijde. Het is het verhaal van Thomas geworden die op een christelijke basisschool zit, hij heeft elke dag last van drie jongens van de openbare school die hem onderweg naar school tegenhouden. Als Thomas met zijn klas mee gaat doen aan een wedstrijd, met de andere basisscholen uit zijn woonplaats, weet hij zeker dat hij wil winnen van de school van deze irritante jongens.  De prijs is een gratis schoolreis en aanwezig zijn bij de opening van een tijdcapsule van 100 jaar oud.

Gaat het hen lukken?

De auteur heeft er een gecombineerd fictie/non-fictieboek van gemaakt. Het verhaal van Thomas wordt steeds afgewisseld met feitjes over de schoolwet, oude brieven, tijdlijnen, die ook achterin het boek terugkomen, aangevuld met informatie over de wedstrijd. Alle informatie wordt duidelijk uitgelegd, zodat de kinderen snappen waar het om ging bij de schoolstrijd. Er komt leuke informatie naar boven, zoals de vondst van het nachtkwartje. Wat dat is? Dat moet je lezen!

Hoewel het leuk gedaan is en je het verschil tussen vroeger en nu ook in de moderne lessen goed herkent, is het enige manco mijns inziens dat de kinderen zonder uitzondering zeer geïnteresseerd zijn in deze geschiedenis en je je afvraagt of dat reëel is. Maar, als je als basisschool aandacht wilt besteden aan de herdenking van 100 jaar onderwijsvrijheid is dit boek heel goed daarbij te gebruiken.

Het herinnert ons eraan dat we deze strijd niet voor niks gevoerd hebben (en vooral niet moeten vergeten) omdat er momenteel regeringspartners zijn die deze vrijheid graag terug willen draaien en er daarbij niet aan denken dat meer dan de helft van de basisschoolkinderen op een bijzondere school zit.

Oftewel, een heel actueel verhalend-informatief jeugdboek voor bovenbouw basisschool, 10+. Kijk voor meer informatie over ‘gelijke rechten’ op de website van de canon van de geschiedenis.

AP

 

 

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of

BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Schoolstrijd

Jaar van uitgave:

2017
2017

Aantal pagina’s:

144
144

Uitgeverij:

De Banier
De Banier

Prijs:

9.95
9.95

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.