Schaduwvrienden

Sam en Vera zijn vriendjes en wonen ook nog eens naast elkaar. Dat betekent dat ze veel samen optrekken. Als ze verstoppertje spelen, kan Vera Sam niet vinden. Maar dan opeens ziet ze de schaduw van Sam en weet ze dat hij dicht in de buurt zit verstopt. Als Vera soms opeens verdrietig is, omdat haar broertje is overleden in mama’s buik, legt mama uit dat het eigenlijk ook zo is met verdriet: soms denk je er niet zo aan en dan is je schaduw klein, maar op een ander moment denk je er heel erg aan en dan is de schaduw groot. Iemand die is gestorven, is als een schaduw eigenlijk altijd bij je, ook al zie je het niet. Dit troostrijke prentenboek geeft een mooie uitleg aan kinderen maar ook aan hun omgeving over onzichtbaar verlies.

Vormgeving en illustraties
Dit prentenboek is aansprekend uitgegeven in oblong formaat met een lila-paarse omslag  en een passende tekening van een meisje met daarnaast haar schaduw. In het boek zijn de pagina’s vormgegeven met een kleurenopbouw volgens de kleuren van de regenboog, met op vrijwel elke rechterpagina ruimte voor de schaduw, terwijl op de linker pagina de tekst staat.

Taalgebruik
De tekst (per pagina ca. 5-9 regels) is in toegankelijke taal geschreven en nodigt uit tot voorlezen en samen bekijken.

Christelijke karakter
Het christelijke element is in het verhaal niet aanwezig maar in de vormgeving is hier duidelijk wel ruimte aan gegeven. In het nawoord geven de auteurs, beiden christen, een toelichting op de symboliek in het boek.  Daarbij geven ze uitleg over de betekenis van de regenboog: God zal er altijd voor je zijn.

Doelgroep
Het boek is in eerste instantie bedoeld voor samen lezen met kinderen vanaf ca. 4 jaar, die een broertje of zusje moeten missen.  Maar daarnaast is het verhaal ook troostrijk voor oudere kinderen en volwassenen, ook bij andere vormen van verlies.  Deze uitgave is ook goed bruikbaar op de basisschool.

Bijzonderheden
In het voorwoord geeft emeritus-hoogleraar Manu Keirse uitleg over verlies dat niemand ziet. De door hem omschreven schaduw-metafoor ligt aan de basis van dit boek over rouwverwerking. Meer informatie is hier te vinden.
In het uitvoerige nawoord staat een toelichting op het ontstaan van het verhaal. Daarnaast staan in de leeswijzer diverse doe- en bespreekopdrachten.

Leesbeleving en leesplezier
Een geweldig mooie en nuttige uitgave voor kinderen en hun omgeving, die te maken krijgen met rouw.
Een bijzondere aanwinst!

DvdG

 

Boekgegevens

Titel:

Schaduwvrienden

Jaar van uitgave:

2023

Aantal pagina’s:

32

Uitgeverij:

Eigen beheer

Prijs:

€ 22,50

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.