Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Sanne in actie

  • Auteur: Thea Zoeteman
  • Jaar van uitgave: 2020
  • Prijs: 15,90
  • Pagina's: 254
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Den Hertog
  • ISBN: 9789033130564
  • Bestel nu

Actieve Sanne is altijd met haar camera op pad. Liefst in de natuur. Ze maakt prachtige foto’s. Ze komt direct met een plan als ze over vluchtelingenkampen op Lesbos hoort, ze wil ze meehelpen. Alleen kan niet. Sanne schakelt haar hele klas in. Bijna iedereen doet mee…

Sanne is een leuk meisje dat van fotografie en van dieren houdt. Ze zorgt regelmatig voor twee pony’s op de boerderij van de familie de Groot en geniet daar ook van Freddy, de hond. Haar beste vriendin is de nuchtere Fleur, die wel van een grapje houdt en die een goed klankbord voor Sanne is.

Sanne komt in actie als ze op school van een vrijwilliger van Christian Refugee Relief hoort hoe de situatie met vluchtelingen op de Griekse eilanden is. ‘Eigenlijk heeft ze hier nooit zo over nagedacht. Het was ver van haar eigen wereldje‘  Maar als ze de verhalen gehoord heeft, wil ze meteen iets voor hen gaan doen en krijgt de hele klas mee, plus haar mentor meneer Poldervaart.

De rest van het verhaal gaat over het organiseren van de actie en over dingen die gebeuren op het erf van de familie de Groot. Wie gooit er rotjes bij de pony’s, zodat ze schrikken. Wie beklad de nieuwe huifkar?

Sanne is verontwaardigd als haar klasgenootjes Tim en Chris vervelende dingen over asielzoekers zeggen, maar ontdekt later tot haar schrik dat zijzelf ook direct verdenkingen voelt als ze twee jongens uit het AZC bij boer de Groot ziet rondhangen. Ze geeft aan de politie door dat ze hen gezien heeft. Hebben zij die rotjes gegooid? Is ze zelf beter dan een ander? Op Tim en Chris wil ze liever niet meer letten en ze negeert het dat ze niet mee doen met de organisatie van de bazar.

Ook ontdekt Sanne dat de verhalen over vluchtelingen volslagen nieuw voor haar zijn en ze tot die tijd blij en zorgeloos door het leven is gegaan, zonder ooit eerder aan asielzoekers en vluchtelingen te denken. Ze weet zelfs niet dat er direct buiten het dorp een AZC staat. ‘Leef jij onder een steen of zo? Het is al lang klaar, hoor. Twee maanden geleden al’.

En Sanne heeft zo haar vragen ‘Waarom laat God al deze ellende toe? Waarom moeten er zoveel mensen lijden? God weet en ziet toch alles? Waarom grijpt Hij niet in?

Sanne in actie is een meisjes-actie-verhaal over het gaan voor een goed doel, over je hobby, over vriendinnen/school. Soms is het wat te ‘braaf’ en wordt er teveel ‘uitgelegd. Het verhaal laat je nadenken over je mening: Niet te snel negatief denken, niet te snel een oordeel hebben. Alles bij elkaar, een vriendelijk, aardig meisjesboek, met een vleug romantiek. Het boek heeft een vrolijk kleurige omslagfoto. Leesplezier voor meisjes 13+

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke (christelijke) boekhandel of BESTEL ONLINE