Ik ben er ook nog

Bij Annefleur thuis is het niet meer gezellig sinds haar broer een ongeluk heeft gehad.

Drie jaar geleden heeft Annefleurs broer Yannick een ernstig ongeluk gehad, waardoor hij nu in een rolstoel zit en blijvende hersenbeschadiging heeft. Tot het ongeluk had Fleur goed contact met haar broer, maar sinds die tijd is alles veranderd. Haar ouders doen alles voor haar broer en als Annefleur iets zegt, krijgt ze te horen ‘Kom jij soms iets te kort? Tegelijk vindt ze het raar dat haar ouders een ‘eigen’ versie van het ongeluk van Yannick blijven geven, zonder hierover eerlijk te zijn.

Annefleur heeft thuis het gevoel dat wat ze ook zegt, het niet goed is ‘Alles wat ik zei, viel altijd verkeerd’.

En hoewel ze dol is op pannenkoeken… als ze dat thuis eten omdat Yannick dat wil, valt dit helemaal verkeerd bij haar. Alles draait om Yannick. ‘Als ik een keer wat anders wil, wordt het niet gedaan, maar als Yannick wat anders wil, dan wordt het gelijk gedaan’.

Annefleur zegt liever niks meer thuis, reageert liever zo weinig mogelijk en zegt niks. Met als gevolg dat haar moeder vergaande conclusies trekt en denkt dat ze autisme heeft.’ ‘Ik zucht. Ik heb dus twee keuzes. Of mezelf het etiket autisme op laten plakken of mijn mond houden en accepteren dat Yannick alles bepaalt’. Pff…’

Annefleur laat het er niet bij zitten en neemt zelf contact op met behandelaar Lars om haar verhaal te doen. Ze gaat zelfs vrijwilligerswerk bij ouderen doen, om haar moeder blij mee te maken. Maar als haar moeder daarna zegt dat ze daarom trots op haar is, voelt dat toch niet goed…

Gelukkig heeft ze een leuke vriendin Kim, die erg creatief is en altijd vol invallen zit, maar waarbij Annefleur haar verhaal niet kwijt kan. Ze ontdekt dat ze dat bij  Rosaline wel kan.

Het eind van het verhaal is wat abrupt, maar geeft ook ruimte om verder na te denken.

Een herkenbaar meidenverhaal voor tieners/jongeren die misschien ook in een vergelijkbare situatie zitten en moeten dealen met een broer/zus/familielid waar alle aandacht naar toe gaat, waardoor zij ondersneeuwen. En eerlijk is eerlijk, je mag gewoon zeggen: Ik ben er ook nog!

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke christelijke boekhandel of BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Ik ben er ook nog

Jaar van uitgave:

2020

Aantal pagina’s:

153

Uitgeverij:

Den Hertog

Prijs:

13,90

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.