Samen hier: wijs worden uit de wereld

Prachtig prentenboek waarin de illustrator de wereld om ons heen laat zien, over onder andere planeten, zee,  mensen, dieren en steden.

Bestel online

Het eerste non-fictie prentenboek van Oliver Jeffers (bekend van het prentenboek “de krijtjes staken”) is liefdevol, warm, poëtisch, grappig, leerzaam en prachtig.

Toen Oliver Jeffers’ eerste kindje geboren werd wilde hij hem rondleiden door zijn huis en de omgeving. “Hier woon je, hier koken we, hier verzamelen we stoelen…”  en hem vertellen over waar hij terecht was gekomen. Het plan was om een brief te schrijven aan Harland, die hij zou krijgen wanneer hij kon lezen. Dit groeide uit tot een boek.

“Voor mijn zoon, Harland. Dit boek schreef ik in de eerste twee maanden van je leven, om je te helpen begrijpen hoe alles in elkaar zit. Dit zijn de dingen waarvan ik denk dat je ze moet weten.”

In een Ted talk vertelde Oliver Jeffers dat sommige dingen goed uit te leggen waren, zoals de aarde die nat is en droog en hoe het lichaam er uit ziet. Andere dingen zijn al lastiger. Zoals de tijd.

“Soms gaan de dingen hier op aarde langzaam. Maar meestal gaan ze razendsnel, gebruik je tijd dus goed. Voor je het weet is het voorbij.”

Het boek begint met observaties, van het zonnestelsel, de planeet aarde (“die grote bol die door het heelal zweeft, daar leven wij”), het land, de zee, het lichaam. Dan gaat het verder met wat je nodig hebt (warmte en eten en drinken) en dat er heel veel verschillende mensen zijn, in alle vormen, maten en kleuren.

“We mogen er dan allemaal anders uitzien, anders klinken en ons anders gedragen… maar laat je niet foppen, we zijn allemaal mensen.”

Dan komen de wat abstractere concepten: praten, vragen in je hoofd, dag en nacht, de tijd die langzaam gaat of snel, ideeën en uitvindingen. Het boek eindigt met de boodschap dat als zijn zoontje nog vragen heeft hij ze altijd kan stellen aan zijn vader of aan iemand anders op aarde, want je bent op aarde nooit alleen.

Elke bladzijde is een waar kunstwerk. Met prachtige kleuren, vol details of juist heel simpel verstild. Er is veel te kijken en aan te wijzen. Met pijltjes en ‘geschreven taal’ wordt er nog wat extra uitleg gegeven. Zoals bij de illustratie van het lichaam. “Hersens (om te denken), hart (om bloed rond te pompen), longen (om lucht in te ademen), botten (om rechtop te blijven staan).”

 Bijna tussen neus en lippen door komen er ‘grote onderwerpen’ langs: iedereen is anders maar we zijn allemaal mensen, wees lief voor de dieren, besteed je tijd goed het gaat snel genoeg voorbij, wees vriendelijk voor iedereen en zorg goed voor de aarde. Het is niet een christelijk boek, maar het behandeld wel christelijke thema’s. Aan de hand van de tekeningen en de tekst kan er gesproken worden met de kinderen over waar we wonen en wie het gemaakt heeft, dat er heel veel verschillende mensen zijn en dat iedereen waardevol is voor God, dat we aardig moeten zijn tegen iedereen en dat we goed voor de aarde en de dieren moeten zorgen.

Het boek wordt vaak gegeven als kraamcadeau, maar is ook heel geschikt voor peuters en kleuters. Wat kan er veel gevraagd en uitgelegd worden aan de kinderen. Het boek is misschien zelfs wel geschikt voor oudere kinderen, omdat er ook wat gezegd wordt over het heelal, de waterkringloop, omgaan met anderen, duurzaamheid en tijd. Dat maakt het boek een mooi beginpunt om deze onderwerpen verder te gaan onderzoeken.

Wat begon als een soort handleiding voor zijn zoon Harland is een boek geworden vol grote levenslessen verteld met humor en precisie en omlijst met prachtige illustraties. Wat fijn dat wij er ook van kunnen meegenieten!

TvD

Boekgegevens

Titel:

Samen hier: wijs worden uit de wereld

Jaar van uitgave:

2020
2020

Aantal pagina’s:

48
48

Uitgeverij:

De Fontein
De Fontein

Prijs:

14,99 (actuele prijs zie Bestel online)
14,99 (actuele prijs zie Bestel online)

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.