Boekdetails

0 - 6 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Saar en Jop – over identiteit, vriendschap en intimiteit

over identiteit, vriendschap en intimiteit

  • Auteur: Arjet Borger
  • Illustrator(s): Marieke ten Berge
  • Jaar van uitgave: 2011
  • Prijs: 13.95
  • Pagina's: 32
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Ark Media
  • ISBN: 9789033831331

Ben je een jongetje of een meisje? Met wie speel jij graag? Hoe merk je dat mensen elkaar lief vinden? Zomaar een paar verwerkingsvragen achter uit het boek Saar en Jop – een boek over identiteit, vriendschap en intimiteit.

Saar mag bij Jop logeren. Ze spelen samen, Saar met haar pop onder de arm en Jop met zijn robot altijd vlakbij zich. Saar verkleed zich als prinses, maar Jop is liever ridder. En als Saar te hoog in de boom geklommen is komt Jop haar redden. De verschillen zijn duidelijk: Saar is een meisje en Jop is een jongen.

Dit boek wil kinderen en ouders, en juffen en meesters handvatten bieden om met jonge kinderen te praten over identiteit: wie ben jij? Waarom doe je wat je doet? Over seksualiteit: hoe laat je zien dat je iemand lief vind? Waarom geven papa en mama elkaar een kus? En over vriendschap: met wie speel jij graag? Wat vind jij leuk om samen te doen?

In het boek zijn drie zgn. praatplaten opgenomen om door te praten en aan te (laten) wijzen; bijvoorbeeld ‘welke kleren vind jij mooi’?

Het is een mooi vormgegeven boek, de vriendelijke tekeningen van Marieke ten Berge hebben zachte kleuren. Op de tekeningen staan veel details die uitnodigen tot verder gesprek, maar ze zijn ook ‘gewoon’  mooi om te bekijken.

Het boek is goed te gebruiken op school, voor bijvoorbeeld een kringgesprek. Maar ook thuis is het te gebruiken als voorleesboek, het is wel goed om er even de tijd voor te nemen. Achter in het boek staan verwerkingsvragen opgenomen voor de leeftijd 3-4 jaar en 5-6 jaar. Ook is er via de website www.saarenjop.nl meer informatie te vinden, zoals gespreks- en verwerkingstips.

Een bijzonder boek met een missie: het gesprek tussen kinderen en volwassenen over moeilijke dingen makkelijker maken.

Ook verscheen Saar en Jop – praten over seksualiteit, over seksuele voorlichting aan jonge kinderen.

Friso (5) vond het heel leuk om met zijn mama samen het boek te bekijken. Zijn broer Philip (8) stond er naast te springen om ook dingen aan te mogen wijzen.

GO

 

 Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE