Boekdetails

0 - 6 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Saar en Jop – praten over seksualiteit

  • Auteur: Arjet Borger
  • Illustrator(s): Marieke ten Berge
  • Jaar van uitgave: 2012
  • Prijs: 13.95
  • Pagina\'s: 27
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Ark Media
  • ISBN: 9789033832161

Waar het eerste deel van Saar en Jop ging over identiteit, intimiteit en vriendschap, gaat dit tweede deel een stapje verder: deze keer is ‘praten over seksualiteit’ de ondertitel.De juf van Saar en Jop verwacht een baby. ‘De juf heeft een ei in haar buik’, zegt Jop. Saar is het daar niet mee eens; ‘baby’s komen niet uit een ei!’
Een mooie setting waarin er verder gepraat kan worden over waar baby’s vandaan komen, over verschillen tussen jongens en meisjes, mannen en vrouwen en over seksualiteit.

De moeder van Saar legt het uit: ‘jongens en meisjes zijn verschillend. Als ze groter worden gaan meisjes op hun moeder lijken en jongens op hun vader. God heeft mannen en vrouwen verschillend gemaakt. Hij vindt ze allebei even mooi’.

Het verhaal gaat verder met een korte uitleg over de verschillen tussen het mannen- en het vrouwenlichaam, waar een eitje in mama’s buik groeit en waar bij papa de zaadjes worden gemaakt. De illustraties bij deze uitleg verduidelijken het geheel.

‘Als een man en een vrouw veel van elkaar houden, willen ze met elkaar knuffelen en vrijen. Als ze samen vrijen, zijn ze bloot. De zaadjes van de man kunnen dan bij het eitje van de vrouw komen’.

Hoe het zaadje en het eitje bij elkaar komen staat niet expliciet vermeld, een bewuste keuze, zo blijkt uit het nawoord: ‘Zo kan je zelf bepalen welke informatie je al wel geeft en welke informatie nog niet.’

‘De baby groeit negen maanden in de buik van de moeder, tot het groot genoeg is om geboren te worden. Dat er nieuw leven in de buik van de moeder kan groeien is heel speciaal, een echt wonder’, zo besluit de moeder van Saar haar uitleg. En dan gaan ze samen iets leuks kopen voor juf Kim. Want zoiets bijzonders, daar hoort een mooi cadeautje bij!

Saar en Jop – praten over seksualiteit is een bijzonder en mooi uitgevoerd prentenboek om met jonge kinderen in te gaan op de vraag ‘waar baby’tjes vandaan komen’. Het is een goede keus van de schrijver om bepaalde informatie weg te laten. Het boek richt zich op vier- tot achtjarigen, en niet elk kind zal al aan alle informatie toe zijn. In het boek staan wel aanknopingspunten om meer te vertellen dan er staat.

De illustraties zijn vriendelijk, zacht van kleur en zijn in dit boek gedeeltelijk informatief, bijvoorbeeld bij de uitleg over de geslachtsorganen. Het lettertype is vrolijk. Al met al is het een aantrekkelijk boek om je samen met je kind(eren) in te verdiepen.

Eerder verscheen ook Saar en Jop – over identiteit, vriendschap en intimiteit
Op de website www.saarenjop.nl staat meer informatie over seksuele voorlichting aan jonge kinderen. Ook verschijnt er in februari 2013 bij dezelfde uitgeverij een boek voor ouders en opvoeders over seksuele opvoeding van kinderen en jongeren.

GO

Koop dit boek bij de plaatselijke (christelijke) boekhandel of

BESTEL ONLINE