Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Gevaren rond de vogelhut

  • Auteur: Liesbeth van Binsbergen
  • Illustrator(s): Jiska Kooiman
  • Jaar van uitgave: 2017
  • Pagina's: 96
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: De Weidevogelwacht
  • ISBN: 9789088160318

Ben jij een natuurliefhebber? Of een vogelliefhebber? Dan is dit boek iets voor jou. In de lente liggen overal in de weilanden vogelnesten. Hoe kun je die het beste beschermen? En wat zijn de gevaren voor de vogels en de nesten? Wat doet de vogelwacht? In dit boek over Jolijn en Jorick lees je hoe je vogels in het weiland kunt beschermen.

Lees alles over de kievit, scholekster, grutto, tureluut en wulp. Weet je hoe je onthouden kunt wat het verschil is tussen een grutto en een wulp? En weet jij wat een plas-dras is? In dit boek is veel informatie verwerkt.

Je leest wat er gebeurt als de twee kinderen een nachtje in de vogelhut blijven ‘waken’: het wulpennest is geroofd. Hoe kan dat? De wereld blijkt vol rovers te zitten. Jolijn en Jorick bezoeken de boerderij van Boer Pelleboer uit Mastenbroek, waar ze met de weidevogel-safaribus gaan.

Als je dit boek uit hebt, wil  je misschien ook wel een spreekbeurt houden over weidevogels. Net als Jorick en Jolijn. En dat is helemaal niet saai, zoals een klasgenoot denkt.

Wel jammer bij dit verhaal is het, dat ‘buurman Harm’ in het verhaal dialect spreekt, dat zal het verhaal voor sommige kinderen minder leesbaar maken.

Dit boek is door de Werkgroep De Weidevogelwacht uitgegeven. Vooral gericht op jongens/meisjes uit de omgeving Zwartewaterland/Rouveen-Staphorst., noord-west Overijssel. Het sluit af met websites waarop je informatie over weidevogels, rijke weide, vogelbescherming en de polder kunt vinden.

Veel leesplezier. En onthoud met Jorick en Jolijn: Een weiland zonder weidevogels, dat wil je toch niet?!

AP