Boekdetails

0 - 6 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Rosa en Rahim

  • Auteur: Willemijn de Weerd
  • Illustrator(s): Esther Leeuwrik
  • Jaar van uitgave: 2014
  • Prijs: 7.50
  • Pagina's: 32
  • Uitgeverij: Ark Media
  • ISBN: 9789033831935

Op Open Doorsdag, 1 november 2014, is ‘Rosa en Rahim’ uitgekomen: een prentenboek van Willemijn de Weerd en Esther Leeuwrik. Een boek over een actueel onderwerp, namelijk christenvervolging. Het is het verhaal van Rosa die een nieuw jongetje in haar klas krijgt, die uit Iran gevlucht is, vanwege zijn geloof.

Willemijn de Weerd kan met haar verhalen ‘dichtbij’ kinderen blijven. In Rosa en Rahim laat ze zien hoe het voelt als er een nieuw jongetje in de kleuterklas is gekomen, uit een mooi land, maar ook een land waar het niet fijn is.

Met humor vertelt ze het verhaal van Rahim. Juf start een spaaractie en heeft een vis op de spaarpot getekend. Gaan we sparen voor vissen? Of voor een nieuwe auto van juf? Die visjes zie je ook wel eens op auto’s.

Juf legt uit waar de actie voor is, waarbij meteen de situatie van Rahim wordt uitgelegd. Rosa is een invoelend meisje die zich iets bij de situatie van Rahim kan voorstellen. Thuisgekomen weet ze ook al een woordje in het Farsi.  Mooi is dat je hierin ook de uitwisseling van culturen ziet. Niet alleen Rahim leert nieuwe dingen, ook de klas leert door zijn komst. Rosa neemt ze speelgoed van zichzelf mee voor Rahim en geeft het hem. Hij heeft zijn speelgoed immers allemaal moeten achterlaten? Ook neemt ze zes euro uit haar spaarpot mee, hiermee kan een kind in Iran een kinderbijbel krijgen.

Mooi verteld verhaal, waarbij jonge kinderen zich een beeld kunnen maken van ‘vervolgde christenen’ en wat dat met zich meebrengt. Het verhaal wordt speels en levendig ondersteunt met de fijnzinnige illustraties van Esther Leeuwrik. Het boek wordt afgesloten met informatie over christenvervolging vanuit Open Doors. Dit boek kwam uit i.s.m. Open Doors.

Willemijn heeft bij dit boek een bijpassende voorstelling voor scholen en kerken, ‘Rosa en Rahim’ ontwikkeld, die geboekt kan worden via deze site.

Heel geschikt voor Nederlandse kinderen, om begrip te krijgen voor Syrische (en andere) nieuwe Nederlanders, die in ons land een thuis proberen te krijgen op de vlucht voor de oorlogssituatie in hun land.

Deze serie is heel geschikt om te gebruiken bij een schoolbreed project over asielzoekers, vooroordelen, vervolgde christenen. Met Rosa & Rahim (onderbouw) en Kleine Aap en de Panda’s (onderbouw/middenbouw) – Met ‘Mag Mees blijven’ (M. Molenaar), ‘Op de vlucht (A. Bos) en Help (Jose Kwakkel) voor de middenbouw en de  serie ‘Vervolgde Kerk’ van De Banier’ voor de bovenbouw.

Zie ook:  Open Doors en St. De Ondergrondse Kerk.

AP

 

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE