Boekdetails

Kinderen & geloven

Platenbijbel

Bekende Bijbelverhalen voor jonge kinderen

  • Auteur: Charlotte Thoroe
  • Illustrator(s): Gill Guile
  • Jaar van uitgave: 2017
  • Prijs: 14.99
  • Pagina's: 194
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Callenbach
  • ISBN: 9789026621697

Het instorten van Jericho, Daniël in de leeuwenkuil, de verlamde man die opeens weer kan lopen… De Bijbel staat vol bijzondere gebeurtenissen, dappere mensen, beestachtige dieren en ongelooflijke wonderen, die je kinderen niet vroeg genoeg kunt vertellen, en daarbij is een aansprekende kinderbijbel, zoals de Platenbijbel, eigenlijk een must.

Inhoud: Net als veel andere kinderbijbels voor kinderen van een jaar of vier tot zeven beperkt dit exemplaar zich tot de bekendste en meest aansprekende Bijbelverhalen. Zo begint het met de schepping, waarna Noach aan bod komt en verder vullen de geschiedenissen van Mozes, David, Daniël, Jona het Oude Testament; en die van de geboorte van Jezus, enkele wonderen en gelijkenissen, en Jezus’ dood het Nieuwe.

Wel een beetje jammer dat het na Pasen stopt; net alsof dat het eind van de Bijbel is. Natuurlijk zijn veel dingen die daarna aan bod komen te moeilijk voor een kinderbijbel, maar de hemelvaart en het pinksterfeest – toch twee van de belangrijkste gebeurtenissen in de Bijbel – hadden er wat mij betreft wel in gemogen.

Illustraties: Zoals de titel al zegt is de Platenbijbel een echte ‘platen-bijbel’ met kleurrijke, speelse en levensechte illustraties met leuke details en veel dieren. Elke prent is even mooi en beeldend, en geeft het Bijbelverhaal net dat beetje extra, waardoor het kinderen bijblijft. (Misschien dat alleen een enkeling niet heel blij wordt van het feit dat de engelen en Jezus ook zijn afgebeeld.)

Uiterlijk: Aantrekkelijk is-ie deze kleurrijke, gebonden kinderbijbel met gewatteerde cover. De illustraties vullen doorgaans heel de pagina en daarnaast staan kleine stukjes tekst in een duidelijk en vrij groot lettertype met hier en daar nog een kleine illustratie, of in een illustratie, maar wel zo dat de tekst goed leesbaar is.

Taalgebruik: Ook wat de teksten betreft, valt er weinig op aan te merken; ze zijn Bijbelgetrouw, kort, eenvoudig en toch volledig. Handig ook dat er aan het einde van elk verhaal staat waar je het in de Bijbel vindt, zodat je het makkelijk kunt opzoeken als je er nog wat dieper op in wilt gaan.

Doelgroep: Als ik een peuter of kleuter was, wist ik het wel: deze Platenbijbel wil ik! Voor de allerkleinsten is het alleen al een feestje om ‘plaatjes te kijken’, voor de drie- tot vijfjarigen is het een perfecte bijbel om uit voor te lezen en vanaf een jaar of zeven à acht kun je de verhalen goed zelf lezen.

Oordeel: Ben je op zoek naar een aansprekende en eenvoudige, en tegelijk Bijbelgetrouwe kinderbijbel? Niet verder zoeken dan. Deze zal je niet teleurstellen.

Fragment: Maar waar Jona ook naartoe ging, God wist hem te vinden. Hij stuurde een hevige storm. De golven werden zo hoog dat het schip bijna in stukken brak. De zeelui waren bang en riepen tot hun god. ‘De storm is mijn schuld,’ zei Jona. ‘Ik heb niet gedaan wat God mij gevraagd had. Gooi mij maar in de zee, dan gaat de storm liggen.’ De zee werd rustig en stil. Maar Jona viel dieper en dieper in het water. Toen stuurde God een grote vis om Jona te redden. De vis slokte hem op. In de buik van de vis was het aardedonker. Jona zat drie dagen en drie nachten in de buik van de vis. Vanuit het diepe donker begon hij te bidden. ‘Wilt u mijn gebed horen en mij redden?’ God was Jona niet vergeten. Op bevel van God spuugde de vis Jona uit op het strand. (Uit: Jona en de grote vis, pag. 88-93.)

DH

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of

BESTEL ONLINE