Boekdetails

0 - 6 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Pinny

  • Auteur: Lijda Hammenga
  • Illustrator(s): Hester Nijhoff
  • Jaar van uitgave: 2018
  • Prijs: 13.95
  • Pagina\'s: 32
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 9789087180652

Arre gaat met zijn klas naar de dierentuin en ontmoet daar een heel lief klein vriendje. Een prentenboek over een onverwachte vriendschap voor Arre, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Tip: Voorlezen!

Inhoud

De lezertjes worden meegenomen in het leven van Arre; een kleutertje die naar de basisschool gaat. Vandaag is het een bijzondere dag! Arre gaat op schoolreis en dat is fantastisch, want Arre is gek op dieren en de dierentuin.

Samen met zijn klasgenootjes bekijkt hij de olifanten, is onder de indruk van de lengte van de giraffes en bewondert de grote neusgaten van de nijlpaarden. Maar het allerliefste kijkt hij bij de pinguïns, zijn absolute lievelingsdier. Als één van de pinguïns dicht bij hem komt, knielt Arre bij hem neer om hem een stukje brood te voeren. Maar wat is dat nou? De pinguïn kruipt in zijn rugzakje… Wil hij met Arre mee? De rest van de dierentuin krijgt Arre eigenlijk niet zo goed meer mee. Hij is erg zenuwachtig door het zachte gepiep van zijn nieuwe vriendje in zijn rugzak. Zou iemand het horen? Eenmaal thuis durft Arre niets tegen zijn moeder te zeggen, totdat Pinny uit de rugzak kruipt. Hoe zou dit aflopen… ?

Illustraties en vormgeving

Dit full colour prentenboek heeft een mooi, groot formaat. De tekst loopt niet storend door de illustraties heen. Het boek is gedrukt op glad, stevig papier. Ik ben enthousiast over de pagina vullende potloodtekeningen die prachtig doorlopen. De illustraties van Hester Nijhoff zijn kleurrijk en zijn absoluut een realistische weergave.

De dierentuin is een mooie weergave van de échte dierentuin; een feest van herkenning om de verschillende bekende dieren te zien en te ontdekken. Ook kleine details ogen echt; van de letters op de dierenambulance tot de fleurige details op de kleding van juf en de kinderen of de snorharen van de poes.

Hester Nijhoff verzorgt ook de tekeningen in het actieprentenboek, Iets om naar uit te kijken!

Taalgebruik

Het boek is een echt voorleesboek. De tekst bevat korte zinnen waardoor het ook uitdaagt tot zelf lezen, bijvoorbeeld vanaf groep 3 of 4. Wel bevat het voor beginnende lezertjes nog wat moeilijke woorden, zoals ‘yes’ of ‘roetsjt’.

Het onderwerp in het boek is universeel ‘Een nieuw vriendje’ en past daardoor ook goed bij die leeftijd. Er zitten veel vragende zinnen in het verhaal, waardoor het een interactief voorleesboek is voor de jongere kleuters of zelfs peuters. Mijn peuter gaat helemaal op in het verhaal: ‘Wat is dat? Een paard met strepen?’  en roept enthousiast om welke dieren het gaat. Er is veel afwisseling in woorden en woordkeuze, dat maakt het een prettig leesbaar verhaal.

Oordeel

Wat een ontzettend lief verhaal, ontwapenend verhaal.. Het enthousiasme van Arre over dit dagje uit is voelbaar tijdens het lezen en maakt dat je bijna zelf zin krijgt om weer naar een dierentuin te gaan. De spanning die bij Arre oploopt, merk je als lezer ook gedurende het verhaal. De afloop is dan ook een opluchting. De vriendschap tussen Arre en zijn nieuwe, kleine vriendje is lief en laat een mooi beeld zien van hoe kinderen met dieren omgaan.

Een echte aanrader als (voorlees)prentenboek voor peuters of kinderen van de onderbouw van de basisschool.

AO

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE