Boekdetails

Kinderen & geloven

Pieter mag mee naar de kerk

  • Auteur: Willemieke Kloosterman-Coster
  • Illustrator(s): Anita Engelen
  • Jaar van uitgave: 2012
  • Prijs: 11.95
  • Pagina's: 45
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 97890 33633089

Voor de eerste keer meegaan naar de kerk is best spannend. Voor Pieter is het zover; hij mag mee! Met zijn eigen Psalmboekje, een cadeautje van de dominee toen Pieter werd geboren.‘In een psalmboekje staan psalmen’, zegt mama. ‘Weet jij wat psalmen zijn?’Dat weet Pieter wel. ‘Versjes van de Heere’.

Op zondagochtend is de tafel vrolijk gedekt. Na het ontbijt loopt Pieter met zijn ouders en zijn broer naar de kerk. Hij kent de kerk wel van buiten. Maar nu mag hij er ook naar binnen. Hij mag tussen papa en mama inzitten en neemt alles goed in zich op. Een orgel met heel veel pijpen, de preekstoel, het psalmenbord en een meneer met een zwarte jurk aan. Mama lacht een beetje. ‘Dat is de dominee’, fluistert ze. ‘En dat is geen jurk, maar een toga. Zo kun je goed zien dat hij de dominee is’.

Pieter laat per ongeluk zijn muntje voor in de collectezak vallen. En stilzitten is best moeilijk. De dominee gebruikt ook moeilijke woorden, dezelfde die hij ook hoort als papa uit de bijbel leest.Onthouden, denkt Pieter, Heere en zaligheid en schild. De dominee praat heel lang.

Dan gaan de mensen staan en geeft de dominee de zegen. Thuis vertelt Pieter welke woorden hij onthouden heeft. Papa en mama zijn trots op hem. Dan gaat hij samen met Derk met de Lego spelen. Zondag is een fijne dag!

Voor kinderen die opgroeien in de bevindelijke, reformatorische hoek van christelijk Nederland is ‘Pieter mag mee naar de kerk’ een leerzaam en herkenbaar boek.

Jongere kinderen kunnen het samen met hun ouders lezen als ze voor het eerst naar de kerk gaan. Voor oudere kinderen, die al bekend zijn met de gang van zaken in en rond de eredienst, is het goed te gebruiken door de gespreksvragen die er in staan. Deze vragen staan aan het eind van elk hoofdstukje, bijvoorbeeld ‘Doe jij ook geld in de collectezak? Waarvoor is dat?’ Of meer inhoudelijk: ‘Waarom is het belangrijk wat Pieter heeft onthouden?’

De leeftijdsaanduiding op het boek is 3 tot 6 jaar. Er staat vrij veel tekst in met illustraties eromheen, en af en toe een paginagrote illustratie tussendoor. Het lettertype is mooi groot en leest lekker. De illustraties zullen vooral jongere kinderen aanspreken.

Achterin het boek staan pictogrammen die gekopieerd en uitgeknipt kunnen worden. Op de website van de uitgever is een printversie van een psalmbord te downloaden waar deze pictogrammen in de goede volgorde op geplakt kunnen worden. Deze kaart kan meegenomen worden naar de kerkdienst zodat kinderen kunnen bijhouden welk onderdeel van de dienst aan de orde is. Een leuk idee!

Bij uitgeverij Ark Media verschenen over dit onderwerp Lukas gaat naar de kerk en Ga je mee naar de kerk?

Lees hier de besprekingen van alle prentenpraatboeken over Pieter.

GO

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE