Pieter gaat naar school

Pieter moet wennen als hij voor het eerst naar school gaat. Het vierde prentenpraatboek over Pieter die telkens iets nieuws meemaakt.

Pieter gaat naar school, maar pas voor het eerste jaar, dus moet hij nog een beetje wennen. Als hij ’s morgens zijn spullen klaar heeft, gaat hij achterop de fiets naar school. Op school aangekomen, begint de klas in de kring. Er worden verhaaltjes verteld en er wordt gekeken wat er vandaag allemaal op het rooster staat. De kinderen kunnen na het beginnen gaan werken of spelen. ‘’Jullie kiezen vandaag of je een werkje gaat maken of dat je gaat spelen’, zegt de juf. Pieter hoeft niet lang na te denken. Hij wil vandaag zijn werkje maken. Dan kan hij morgen spelen.’

Na het werken en spelen gaan ze eten en drinken. Er gaat helaas drinken van een jongetje overheen. De juf vraagt hoe het opgelost kan worden en Pieter helpt even met schoonmaken. Tijdens het buitenspelen krijgt Pieter ruzie met een kindje uit zijn klas. De juf helpt hen met het oplossen en ze spelen weer verder. Als Pieter thuis heeft gegeten, mag hij ’s middags bij een vriendje spelen. Op woensdag hoeft hij namelijk maar één keer naar school. De volgende dag is Pieter helpend handje van de juf. Hij mag klusjes doen voor de juf. Na de Bijbelvertelling over Izak, gaat Pieter in de bouwhoek spelen. Dat loopt niet helemaal vlekkeloos. Hoe lossen Pieter en zijn vriendjes dat op?

Pieter gaat naar school is een christelijk boek. Dat blijkt uit de manier waarop de schooldagen worden begonnen, maar ook uit het gesprekje naar aanleiding van Jef. Jef gaat niet naar een christelijke school en hoort nooit uit de Bijbel vertellen. Pieter praat erover met zijn moeder. Ze praten er samen over en bidden voor Jef, die nooit iets uit de Bijbel heeft gehoord.

Het omslag heeft heldere, vrolijke kleuren wat het geheel tot een aantrekkelijk boek maakt. Ook in het boek staan mooie en kleurige illustraties, die de tekst voor jonge kinderen nog begrijpelijker maken, doordat zij elementen uit het verhaal visualiseren. Helemaal achterin staat nog een overzichtsplaat. Hierop kunnen kinderen zien hoe een klas er uit kan zien. Ook kunnen er dingen uit de plaat worden opgezocht om kinderen gerichter te laten kijken.

Na ieder hoofdstuk in het boek staan wat korte nadenkvragen. Het is een vorm van verwerking van de beluisterde tekst. Vaak zijn de vragen doordenkertjes die een boodschap in zich dragen, bijvoorbeeld ‘Hoe maak je een ruzie weer goed?’. Deze vraag wordt zo gesteld dat een ruzie opgelost moet worden en kinderen leren nadenken hoe zij een ruzie (zelf) kunnen oplossen. Dit geeft hen handvatten voor de eigen praktijk.

Voor kinderen die bijna of net naar school gaan, is dit een herkenbaar boek om voor te lezen. De schooldag wordt van begin tot eind beschreven, waardoor kinderen een beeld krijgen van het schoolleven. Al zal het niet op iedere school exact hetzelfde zijn, dit boek is er wel een goede afspiegeling van. Kinderen kunnen dan ook al kennismaken met bepaalde begrippen en ritmes. Kortom, het is een geschikte inleiding op het naar school gaan.

Lees hier de besprekingen van alle prentenpraatboeken over Pieter.

RvL

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Pieter gaat naar school

Jaar van uitgave:

2018
2018

Aantal pagina’s:

48
48

Uitgeverij:

De Banier
De Banier

Prijs:

12.95
12.95

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.