Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Otto’s omkeer

  • Auteur: Jan van Reenen
  • Illustrator(s): Adri Burghout
  • Serie: Hermann, Jakob en Otto
  • Jaar van uitgave: 2020
  • Prijs: 11,95 voor meest actuele prijs klik op Bestel online
  • Pagina's: 188
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 9789087183059

“Otto schrikt van een lichte tik tegen zijn wang. Hij ziet dat het al licht is en kijkt dan in het gezicht van Hans. ‘Sst’, zegt Hans, ‘ik hoor stemmen.’ Otto hoort ze ook. Ze komen ergens uit het bos. Zouden de Russen de bossen uitkammen om vluchtelingen op te sporen?

De SS’er Otto vecht dapper voor zijn land. Door een verwonding in zijn been krijgt hij een tijdje verlof en is hij thuis. Daar spreekt hij Erika, een lief meisje van wie hij veel gaat houden. Als Otto weer terug het leger ingaat, krijgt hij een foto van haar mee. Elke morgen als hij opstaat, kijkt hij ernaar en put hij er de kracht uit om door te gaan. Aan de ene kant komen de Amerikaanse legers en aan de ander kant het Russische leger. Hij blijft onverschrokken de gegeven bevelen volgen, maar moet toch vluchten. Hij trekt daarbij door bossen, door vlaktes en moet het water over. Samen met Gard vlucht hij verder. Ze komen in allerlei gevechten en schietpartijen terecht en Gard sneuvelt. Wat moet Otto nu? Zou hij ooit nog wel thuis komen? En wacht Erika daar nog op hem?

Het boek is uitgegeven als paperback en heeft een aansprekende omslag. De voorkant laat gelijk al zien waar het boek over gaat: de oorlog. Op de voorgrond staat Otto, daarachter zie je een tankgevecht. Het geheel geeft de sfeer van het boek weer en laat zien dat Otto op de hielen wordt gezeten door de dood. De titel verwoordt een omkeer in Otto’s leven. Na het lezen van het boek is niet duidelijk welke omkeer hier precies mee wordt bedoeld. Mogelijk het gegeven dat Otto meer nadenkt over het hoe en waarom van wat hij doet. Het lettertype in het boek is duidelijk leesbaar. De tekst is opgedeeld in hoofdstukken waarin alinea’s door witregels worden onderscheiden. De tekst is duidelijk en bevat veelal korte zinnen. De zinnen zijn soms wat onlogisch geformuleerd en zijn daardoor lastig om als lopende tekst te lezen. Sommige zinnen lijken wat los van elkaar te staan.

Het boek sluit goed aan bij de doelgroep (12+). Zowel de inhoud als het taalgebruik passen daarbij. Er zitten soms wel wat spannende stukken in, die voor een twaalfjarige wat te spannend zouden kunnen zijn. Verder is de spanning door het verhaal heen goed gedoseerd en werkt de schrijver naar een climax toe: de vraag of Otto na zijn vlucht weer veilig thuis komt.

Otto gaat tijdens zijn verlof naar de kerk. Toch lijkt zijn geloof pas bij levensgevaar te gaan leven. Dit zal ongetwijfeld herkenbaar zijn voor veel kinderen. Het laat de afhankelijkheid van de mens ten opzichte van God zien. Hij worstelt ook met de vraag of hij er goed aan gedaan heeft SS’er te worden. Is het wel Gods bedoeling om mensen te doden?

Een mooi oorlogsverhaal vanuit een origineel perspectief!

Otto’s omkeer is een vervolg op Drie  Duitse vrienden en Bommen op Berlijn en sluit de serie over Hermann, Jakob en Otto af.

RvL

 

Bestel online