Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Het is oorlog, Sam!

  • Auteur: Geesje Vogelaar-van Mouruk
  • Jaar van uitgave: 2020
  • Prijs: 10,95 - gebruik de knop ‘Bestel online’ voor de meest actuele prijs
  • Pagina's: 155
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 9789087183028

Sam schrikt van de hoeveelheid vliegtuigen die overvliegen en vraagt vader wat er aan de hand is. Het erge woord, dat Sam zelf niet durft uitspreken, is waarheid geworden: het is oorlog. Vanaf die dag verandert het leven van Sam. Het wordt gevaarlijk om de weg op te gaan. Je weet namelijk niet meer wie je vertrouwen kunt. Ook is het belangrijk om je mond te houden over wat je allemaal ziet. Het is oom Willem die hem dat op het hart drukt.

Al snel blijkt wat hij precies bedoelde. Want wie zijn de mannen die Sam ’s nachts bij oom Willem over het erf ziet sluipen? En alle logees in de omgeving is niet altijd familie van de mensen waar ze logeren. Maar wie zijn het dan? Samen met oom Willem, vader en zijn beste vriend Jouck, maakt Sam heel wat mee. Soms weet hij maar net aan de Duitsers te ontsnappen. Blijft het altijd goed gaan?

Het boek heeft een pakkende titel, een korte samenvatting van de inhoud van het boek. Op de omslag staat Sam afgebeeld. Ook zijn er oorlogselementen op te zien: een tank en gevechtsvliegtuigen. Je ziet bovendien een oranje gloed over de voorkant van het boek liggen. Dit kan te maken hebben met vuur van de Duitsers. In het verhaal komen ook veel situaties voor die rond zonsondergang spelen. Daar zou deze gloed ook naar kunnen verwijzen. De tekst heeft duidelijke letters en leest fijn. Het is opgedeeld in hoofdstukken, waar bij ieder hoofdstuk zowel een nummer als een hoofdstuktitel boven staat. Er staan af en toe wat foutjes in de tekst, maar dat doet weinig afbreuk aan het verhaal. Sam lijkt soms wat wijs voor zijn leeftijd. Dit ligt ongetwijfeld aan de tijd waarin hij leefde. Verder past de inhoud goed bij de beoogde doelgroep: kinderen in de leeftijd van 9-12 jaar. In het boek staan geen illustraties. Dit wordt echter ook niet gemist, doordat het verhaal beeldend is beschreven.

Het gezin waarin Sam opgroeit is gelovig. Dat is duidelijk terug te vinden in de tekst. Toch wordt dit er niet opgelegd, maar is op een natuurlijke manier in het verhaal verweven. Nard, de onderduiker bij Sam thuis, is Joods. Af en toe komen er wat Joodse gebruiken terug in het boek. Ook dit is niet te veel en te nadrukkelijk aanwezig.

Kortom, een pakkend boek met een mooi verhaal!

RvL

Bestel online