Opgeruimd!

Fien, Sil en Jeppe wonen in een fijn dorp aan zee. De juf vertelt dat het niet goed gaat met de aarde. Dat komt door al het afval dat mensen weggooien. Daar moet iets aan gedaan worden! Met elkaar bedenken ze een plan.

Opgeruimd!  heeft een vrolijke omslag. Deze laat goed zien waarover het gaat. Op de voorgrond zie je plastic afval afgebeeld. Daarom draait het in het boek ook. Het boek straalt vrolijkheid uit. Niet alleen door het kleurgebruik, maar ook door de manier waarop het getekend is. De zwart-wit illustraties in het boek hebben eenzelfde uitstraling en ondersteunen de tekst.

Het verhaal gaat over drie kinderen uit een dorp aan zee. Ze zijn zich, door de woorden van de juf, druk gaan maken over de hoeveelheid plastic afval dat er te vinden is. Maar zij lijken niet de enige te zijn. Want wie is die geheimzinnige man die ze steeds weer tegenkomen? En is het veilig om op onderzoek uit te gaan waar de man vandaan komt en waar hij woont?

Een boek vol vrolijkheid, energieke personages en een boek met spanning. Deze spanning wordt echter goed gedoseerd, zodat het boek voor de middenbouw van de basisschool leuk is om te lezen. De spanning wordt nergens te groot. De schrijver heeft eraan gedacht steeds rustmomenten in te bouwen door de beschrijving van gezellige momenten die de vrienden onderling hebben. De karakters zijn goed uitgewerkt en worden consequent gebruikt. Ze zijn ook functioneel voor het verhaal.

De schrijver is ontzettend sterk in het beschrijven van omgevingen, ruimtes en gevoelens. De omgeving van het verhaal zie je voor je. Je kunt bijna zelf de wind aan zee voelen en het zand tussen je kleding voelen. Het wordt zo levensecht neergezet, dat je meteen compleet ín het verhaal zit. En daarin wordt je meegezogen naar het einde van het boek. Je laat als het ware dan je adem pas weer ontsnappen. Het is een boek met enorm veel sfeerinhoud en gevoel. Ook kunnen kinderen veel van het boek leren door de thema’s die aan bod komen, onder andere vriendschap, verantwoordelijkheid voor de schepping, het hebben van foute vooroordelen, etc.

Kortom, dit is een fantastisch geschreven boek met een rijke inhoud, mooie lessen, leuke humor en goed gedoseerde spanning. Dit boek is zeker een aanrader voor in iedere boekenkast!

RvL

 

Boekgegevens

Titel:

Opgeruimd!

Jaar van uitgave:

2021
2021

Aantal pagina’s:

92
92

Uitgeverij:

Den Hertog
Den Hertog

Prijs:

9.90 (voor actuele prijs Bestel nu)
9.90 (voor actuele prijs Bestel nu)

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.